IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор активист влиза в германската Bayer

Инвестицията се случва в ключов за момент – Bayer търси нов главен изпълнителен директор, който да замени Вернер Бауман

19:45 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: dpa
Снимка: dpa

Калифорнийската инвестиционна компания Inclusive Capital Partners влиза в германската Bayer. Компанията, основана от ветерана на хедж фондовете Джефри Убен през 2020 г., придоби 0,83% дял в базираната в Леверкузен земеделска и фармацевтична група, съобщи Inclusive Capital Partners в уведомление до регулаторите. Това даде тласък на акциите на Bayer: те са лидер във водещия индекс DAX с плюс от над 2,5%. Пакетът акции на Inclusive Capital Partners е на стойност около 430 млн. евро. Bayer не пожела да коментира влизането, предава DPA.

Според Financial Times инвестицията се случва в ключов за Bayer момент. Според информатори химическата и фармацевтичната компания търси нов главен изпълнителен директор на групата, за да замени Вернер Бауман, който ще се пенсионира през 2024 г., пише вестникът.

Financial Times съобщи, че Убен, който е известен на Wall Street като доста предпазлив инвеститор активист, вече има подкрепата на поне един от най-големите акционери на германския концерн, за да настоява за промени в компанията. „Убен е човек, за когото определено бихме гласували, ако беше избран за член на надзорния съвет на Bayer", цитира вестникът Дейвид Херо, ръководител на инвестиционната компания Harris Associates. Тази инвестиционна компания е третият по големина акционер на Bayer с малко под три процента, показват данни от Refinitiv.

„Ръководството не е проявило голямо желание да промени статуквото", казва Херо, като посочва, че Bayer се търгува с отстъпка спрямо конкурентите си във всеки от трите си бизнеса - фармацевтика, потребителско здравеопазване и растениевъдство. Bayer винаги е отхвърлял повтарящите се спекулации за разделяне на земеделската и фармацевтичната подгрупа: Това нямало да доведе до увеличаване на стойността на бизнеса.

Това не е първият случай, в който базираната в Леверкузен група се сблъсква с инвеститор активист. През 2019 г. хедж фондът Elliott натрупа дял от около два процента и оказа натиск върху компанията след вълната от съдебни дела в САЩ заради предполагаемия канцерогенен ефект на препарата за унищожаване на плевели глифозат.

Исковете бяха заведени срещу Bayer, когато тя придоби разработчика на глифозат Monsanto за 63 млрд. долара. Самата компания се оценяваше на само 49 млрд. евро на фондовата борса. Фирмата все още е далеч от предишната си цена на акциите от над 100 евро през лятото на 2018 г., въпреки че Bayer наскоро спечели шест поредни съдебни дела за глифозата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още