IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският закон за инфлацията май не е толкова страшен за ЕС

Ефектите изглеждат много преувеличени, смятат от Германския икономически институт

14:33 | 18.01.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2022 г. САЩ одобриха Закон за намаляване на инфлацията, в който са предвидени 369 млрд. долара за стимулиране на зелени проекти. Много анализатори и европейски лидери видяха тези текстове като заплаха за конкурентоспособността на ЕС.

Но този закон може би няма да е толкова страшен, пише в анализ на базирания в Кьолн Германски икономически институт, цитиран от Politico. Според него ефектите са доста преувеличени и налагането на ответни регулации се разглежда като грешка.

Анализаторите посочват, че законът всъщност отразява промяната в настроенията на САЩ по отношение на борбата с климатичните промени. Предишният президент Доналд Тръмп ограничаваше зелените субсидии, но сега Вашингтон приема много по-сериозно защитата на околната среда. От института посочват, че стимулите никога не са основен фактор за взимане на инвестиционно решение.

Нещо повече - този закон може дори да бъде от полза за Германия, тъй като насърчава ръста на икономиката на САЩ, а това може да доведе до ръст на вноса от Германия. Politico допълва, че документът се фокусира върху германската икономика, но по същата логика и другите страни от ЕС вероятно ще бъдат в същото положение.

Институтът посочва още, че дискриминационният ефект също е преувеличен - действително изискването за "местно съдържание" облагодетелства американския бизнес по отношение на данъчни облекчения или субсидии, но ефектът специално за европейските компании ще бъде малък. Например данъчни облекчения се прилагат само за продукти под определена цена. Германските автомобили се внасят в САЩ при по-висока цена и те така или иначе отпадат от схеми за субсидиране, независимо от изискванията за "местно съдържание".

Местенето на производството не е чак толкова лесно начинание и едва ли ще има много компании, които да го направят в търсене на субсидии, допълват още от Германския икономически институт.

Анализът идва на фона на опасенията сред лидерите на ЕС, че Законът за намаляване на инфлацията ще привлече индустрии в САЩ, което ще е в ущърб на общността. По време на своето изказване в Давос преди ден (17 януари) председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен дори анонсира за Закон за въглеродна неутралност на индустрията, както и за готвена промяна в правилата за държавната помощ, с които ЕС да се противопостави на САЩ.

Очакванията са, че темата ще бъде водеща на срещата на европейските лидери през февруари.

Всъщност германският бизнес реагира много по-спокойно на текстовете на закона, допълва още Politico. Обикновено, когато виждат заплаха, те коментират остро и вероятно много от компаниите не виждат  чак такъв огромен проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още