IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация София" прекрати поръчката за завода за изгаряне на отпадъци

След нова оценка на кандидатите в процедурата четири от пет оферти бяха отхвърлени

13:08 | 16.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: "Топлофикация София"
Снимка: "Топлофикация София"

"Топлофикация София" прекрати обществената поръчка за проектиране и строителство на завода за изгаряне на RDF-отпадъци в София, става ясно от съобщение на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Причината е, че четирима от петима участници в надпреварата бяха отстранени заради несъответствие на офертите спрямо изискванията на възложителя. След решение от края на януари на Върховния административен съд, сочещо пропуски в процедурата и отстраняване на спечелилия участник - "RDF Файърд Пауър Плант София 2021", комисия отново прегледа подадените още през пролетта на 2021 година оферти.

В резултат в процедурата остана само един участник - Консорциум "София РДФ 2021", чиято оферта е подадена от "Джи Си Ар" АД.

При това положение Законът за обществените поръчки (ЗОП) дава право на възложителя да прекрати процедурата, което и "Топлофикация София" прави. Това решение може да бъде обжалвано в 10-дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Процедурата за възлагане на строителството на спорния завод за горене на отпадъци в София започна още през януари 2021 година. Оферти за участие се набираха до 28 април 2021 година. Прогнозната стойност на дейностите, които включваха изграждането на инсталацията, както и премахване на недостроен комин и колони от площадката, беше 292,2 млн. лева без ДДС.

Проектът спечели безвъзмездно финансиране от европейските фондове, което най-вероятно ще бъде загубено, дори и "Топлофикация София" да поднови процедурата за избор на изпълнител, тъй като едва ли до края на годината съоръжението ще може да бъде изградено.

Столичната община планираше да изтегли заем, за да покрие част от финансирането на изграждането на завода.

Заводът за изгаряне е само фаза от цялостния проект за оползотворяване на отпадъците на столицата, чиято обща стойност по сметките на Столичната община е 350 млн. лева, от които 84% са европейско финансиране. Плановете предвиждаха в него да се изгаря RDF и енергията да се използва от "Топлофикация София". По този начин топлофикационното дружество трябваше да пести употребата на природен газ. Горивото за съоръжението трябва да идва от завода за механично-биологично третиране на отпадъци в София, който беше въведен в експлоатация през есента на 2015 година.

Според еколози целият проект ще попречи на изпълнението на целите за рециклиране на България, които предвиждат до 2030 година 65% от отпадъците да бъдат сортирани и рециклирани, а не изгаряни или депонирани. Имаше и опасения във връзка с въздействието на съоръжението върху околната среда, свързани с увеличаването на въглеродните емисии и замърсяването на въздуха.

От Столичната община бяха категорични, че проектът не е опасен за околната среда и го сравняваха с аналогично съоръжение в австрийската столица Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Ще бъде чудесно ако герб изгубят 4те милиарда лева, които с инфлацията сигурно са вече 5. Няма място в чекмеджето! :) А покрай това и ние ще можем да дишаме. Тази пещ е на не повече 1,5 км от идеалният център на София - пл. Св. Неделя. Безумен проект както и всичко от "Банкя".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Biomethane can play an important role to achieve the REPowerEU plans https://energy.ec.europa.eu/topics/renewable-energy/bioenergy/biomethane_en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още