IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Употребата на пластмаса в Г-20 е напът да се удвои до 2050 г.

Нужна е по-агресивна забрана на пластмасата за еднократна употреба заедно с по-високи данъци върху производството, казва изследователска група

10:36 | 27.02.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Употребата на пластмаса в страните от Г-20 е напът почти да се удвои до средата на века, освен ако не бъде изготвен всеобхватен и правно обвързващ международен договор за ограничаване на потреблението, показва изследване, публикувано в понеделник.

Съществуващите програми за увеличаване на рециклирането или намаляване на потреблението на пластмаса за еднократна употреба са едва началото и е нужен по-всеобхватен световен план, посочва Back to Blue, изследователска група, управлявана от мозъчния тръст Economist Impact, и Nippon Foundation, частна филантропска организация.

В Уругвай през ноември ООН започна преговори за споразумение за борба със замърсяването с пластмаса, като целта е да се изготви правно обвързващ договор до края на следващата година, припомня Bloomberg. 175 държави вече са се включили в преговорите.

Ако преговорите се провалят обаче, годишното производство на пластмаса в страните от Г-20 може да се вдигне до 451 млн. тона до 2050 г. при сегашните нива на растеж, казва Back to Blue. Това е с почти три четвърти повече спрямо 2019 г.

„Не трябва да си правим илюзии, че преговорите по споразумението няма да бъдат трудни и коварни“, казва изследователската група. „Шансовете за провал – не само да не се стигне до договор, а той да е твърде слаб, за да се обърне вълната от пластмаса – са значителни“, посочват още.

Тя призовава за по-агресивна забрана на пластмасата за еднократна употреба заедно с по-високи данъци върху производството и задължителни схеми, с които компаниите да носят отговорност за целия живот на продуктите си, включително рециклирането и изхвърлянето им.

Комбинираните мерки може да ограничат годишното потребление до 325 млн. тона до 2050 г., казва Back to Blue, но това все пак ще е с една четвърт повече спрямо 2019 г. и ще се равнява на 238 млн. пълни камиони за боклук.

Сред страните от Г-20, които тепърва трябва да въведат национални забрани за използването на пластмасови продукти за еднократна употреба, са Бразилия, САЩ, Индонезия и Турция, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
И кво ще лапат субсидии от биоразградима пластмаса от скорбяла и ценътъ на кукуруза ще излиза като буяк през ценътъ на куринных яиц https://arena.gov.au/projects/energy-from-waste-through-pyrolysis/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още