IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

uIMPACT, която помага на стартъпите да стават зелени и социални 

Висока ESG оценка вдига стойността на компанията с до 10%, твърди Искра Йовкова, съосновател и управляващ директор на младата фирма 

09:39 | 05.06.23 г.
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Пазарът на устойчиви инвестиции преживя изключителен бум през последните няколко години, като според оценки на Bloomberg до 2025 г. той може да нарасне до 53 трлн. долара. А оценките за ESG са подложени на контрол, тъй като търсенето на реални показатели за въздействие нараства. Точно на този пазар се намесва младата българска компания uIMPACT, член на BESCO

Ако можем накратко да опишем дейността ѝ, това е диагностика, оценка и приравняване на бизнеса към новите и бъдещите екостандарти за ЕС. Само че основаната едва през 2022 г. млада компания е уникална в това, че специализира в помощта именно към стартъпи и малки бизнеси. 

„Ние предоставяме онлайн платформа, където докладването е изключително лесно и интуитивно. Направено е така, че да бъде удобно за компании, които за пръв път се сблъскват с темата и въпреки че, попълвайки своята информация, автоматично получават визуален доклад, препоръки и идентификация на рисковете, на този етап именно защото е много важно да се образова средата, ние полагаме допълнителни усилия по насоки. Предоставяме освен чистата идентификация на рисковете и препоръки, типови политики, така че да ги улесним в това ако нещо в техните процеси или политики липсва, то да може да бъде запълнено. Предоставяме всякакви насоки особено в сферата на световните цели за устойчиво развитие“, коментира пред UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Искра Йовкова, съосновател и управляващ директор на uIMPACT. 

Младата компания е създадена с подкрепата на нидерландски импакт инвестиционен фонд. Т. нар. импакт инвестиране (Инвестирането чрез въздействие) е бързо развиваща се подгрупа на устойчивите инвестиции, особено за инвеститори, които искат да се насочат към реални резултати за обществото и околната среда, като същевременно търсят по-добра възвръщаемост. А нека не забравяме, че 2024 г. е първата година, в която ЕС задължава инвестиционните фондове да въведат в критериите си и изисквания за устойчивост. Така инвестиционните пари ще поскъпват все повече, защото тези, които ги получават, ще трябва да отговарят на редица изисквания.  

Затова за бизнесите, включително и за прохождащите, е много важно да въведат гъвката политика за следене на съответствието си. 

На базата на 17-те цели за устойчиво развитие, поставени от ООН, и 169-те ''таргета'' към тях, uIMPACT е подбрала тези 60, които са приложими на бизнес ниво и по които се оценява какво отношение има всъщност продуктът и дейността на компанията, как компанията управлява това въздействие, дали има KPI, които се поставят, дали има зададени вътрешни цели за постигане.  

Според Искра Йовкова все още липсва осъзнатостта от ползите на ESG оценката, която ''скоро ще бъде и задължителна, ако компаниите искат да подсигурят финансиране на добра цена, да се позиционират пред потенциални служители и клиенти, ако биха искали да привлекат голяма мултинационална компания“. И въпреки че в момента няма действаща регулация, която да засяга най-малките компании, изискванията се просмукват и на това ниво, споделя тя. 

„Има изследвания, които оценяват, че приблизително с 10% е по-високa оценката на компании с позитивнa ESG оценка спрямо тези с липсваща такава или с недобра. А отделно от това познаването на рисковете на един такъв ранен етап дава възможност за подреждане на процесите, вътрешните политики и управляване на тези рискове, преди да са се разраснали до момент, в който компанията е много по-голяма и вече ще подлежи на европейските регулации“. 

Йовкова твърди, че основният стимул за една компания да подходи към такъв тип отчитане е възможността и нуждата да подобри достъпа си до финансиране или да вземе финансиране на по-добра цена. Инвеститорите са подтикнати от регулациите, които оперират на пазарите, но за тях от голямо значение е и устойчивостта, залегнала във вътрешните им политики, които се налагат на потенциалните фондове за рисков капитал, в които те инвестират и ще инвестират. 

„В Eвропа има банки, които дават много по-изгодни кредити на компании с добър ESG резултат. Има все по-голяма конкуренция за такъв тип финансиране и позитивната оценка в сферата на устойчивостта дава възможност компаниите да получат конкурентно предимство“. 

Повече за дейността и плановете на компанията – във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още