IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще вложи 2 млрд. долара във фонд за борба с климатичните промени

Междувременно британският премиер Риши Сунак предупреди, че изпълнението на целите за декарбонизация трябва да се балансират с икономическата стабилност

11:44 | 11.09.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания обяви, че се ангажира да задели 2 млрд. долара за т.нар. Зелен фонд за климата (GCF) по време на срещата на върха на страните от Г-20 в Индия, съобщава Energy Live News.

Това допринася значително за общия ангажимент на Обединеното кралство да предостави 11,6 млрд. паунда за международно финансиране на борбата срещу климатичните промени.

Говорейки пред лидерите на Г-20, британският премиер Риши Сунак заяви, че неговата страна влага все повече усилия в областта на климата, както чрез декарбонизиране на собствената си икономика, така и чрез подкрепа на най-уязвимите държави в света да се справят с негативното въздействие на изменението на климата.

„Това е лидерството, което светът с право очаква от страните от Г-20. И това правителство ще продължи да дава пример, за да направи Обединеното кралство и света по-проспериращи и сигурни”, изтъква Сунак.

Той препотвърди ангажимента на Обединеното кралство за постигане на целта за въглероден неутралитет, но изрази желание да избегне политики, които биха могли да се отразят неблагоприятно на британските потребители.

Сунак подчерта потенциалните ползи от преследването на целите за въглероден неутралитет по начин, който подкрепя създаването на работни места.

Премиерът изтъкна още, че наративът около въглеродния неутралитет не трябва да се случва на фона на значителни жертви и на увеличени сметки за потребителите. Вместо това Сунак предложи визия, при която преходът се извършва по начин, който балансира екологичните цели с икономическата стабилност.

Великобритания има много успехи в исторически план, с които да се гордее: Законът за изменение на климата, приет от парламента през 2008 г. с преобладаващо междупартийно мнозинство, е революционен — първата правно обвързваща цел в тази връзка, поставена от държава. През 2019 г. Великобритания стана първата голяма икономика, която прибави към закона ангажимент за въглероден неутралитет. На конференцията на ООН за климата през 2021 г. в Глазгоу, Обединеното кралство изложи амбициозна междинна цел за намаляване на  емисиите на парникови газове с най-малко 68% до 2030 г., за да бъде в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на покачването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий.

Тези ангажименти спомогнаха за промяната: през 2022 г. страната отдели с 46% по-малко емисии отколкото през 1990 г. до голяма степен благодарение на свиването на дела на въглищата от националния енергиен микс. През 2018 г. 10-годишен преглед на Закона за изменението на климата от Grantham Research Institute установи, че климатичният ангажимент е помогнал за намаляване на емисиите, докато икономиката продължава да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
RoyBatty
преди 7 месеца
Добър пример как парите от данъци изчезват в джобовете на приятели на природата - наши момчета :) (от нашата партия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още