IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова компания за рисков капитал залага на биоразнообразието

Superorganism помага на фирми, които развиват технологии, подкрепящи запазването на животинския свят и околната среда

22:25 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нова фирма за рисков капитал, наречена Superorganism, залага на  биоразнообразието, пише Bloomberg.

„Ние сме първата фирма за рисков капитал, фокусирана върху биоразнообразието като проблем, което е напълно нова категория в рамките на климатичните технологии или други видове подходи за устойчивост“, изтъква Том Куигли, съосновател и управляващ директор на Superorganism.

Куигли, природозащитник, съсредоточен върху кораловите рифове, посочва, че Superorganism инвестира в стартъп компании на ранен етап, разработващи технологии, които биха помогнали за разрешаването на ускоряващата се криза с биоразнообразието.

Той съосновава Superorganism през 2022 г. в Сан Франциско с Кевин Уеб, нюйоркски ангел инвеститор и природозащитник.

Рязкото намаляване на биоразнообразието, дължащо се на изменението на климата, замърсяването, прекомерния риболов и обезлесяването, се ускорява през десетилетията. Популациите на животни в световен мащаб са намалели с близо 70% от 1970 г. насам, като ООН изчислява, че 1 милион вида са изложени на риск от изчезване.

Но едва през последните години загубата на биоразнообразие се превърна във финансов проблем. Доклад от 2020 г. , издаден от Световния икономически форум, изчислява, че половината от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), или 44 трилиона долара, зависи от природата, като расте натискът върху корпорациите да разкрият риска за биоразнообразието и да предприемат действия за смекчаване на тези загуби.

Проучване на Световната банка от 2021 г. установи, че световната икономика може да се раздели с 2,7 трлн. долара годишно от загуба на биоразнообразие.

„Публичните финанси просто не са достатъчни“ за справяне с кризата с биоразнообразието, пишат професорите по бизнес от университета „Корнел“ Андрю Кароли и Джон Тобин-де ла Пуенте в доклад от февруари  2023 г. „Тази така наречена „пропаст във финансирането на биоразнообразието“ се оценява на почти един порядък по-голяма от сегашното финансиране за биоразнообразие и на практика няма очаквания, че правителствата ще могат да запълнят тази празнина“, добавят авторите на доклада.

Въпреки че инвеститорите в рисков капитал са налели милиарди долари в стартъп фирми за технологии за климата, Куигли и Уеб казват, че отчитат недостиг на финансиране и подкрепа на технологиите за биоразнообразие.

„Работим заедно от две години и през това време не сме срещали никакви известни на нас фирми, фокусирани върху биоразнообразието, или сме чували за такива от нашите мрежи от основатели“, посочва Уеб.

Джефри Хийл, професор по социално предприемачество в Columbia Business School, изтъква, че макар да съществуват няколко инвестиционни фонда, ориентирани към биоразнообразието, те са склонни да дават приоритет на опазването на ландшафта и застрашените видове, а не на разработването на технологии. „Това е област, в която няма много търговски капитал“, споделя той, добавяйки: „Моето предположение е, че броят на стартъп компаниите, които могат да бъдат описани като технологични, но се фокусират върху биоразнообразието, е много малък. Определено се надявам, че ще расте, но в момента това е много слабо поле“.

Superorganism е насочена към инвестиции в стартъп фирми, които директно се занимават с причините за изчезване, като използването на земята, както и тези, които се справят с припокриването между загубата на биоразнообразие и изменението на климата или разработват технологии като изкуствен интелект (ИИ) и роботика, които могат да бъдат използвани за опазване на околната среда.

„Основателите и екипите, които работят върху загубата на биоразнообразие, се нуждаят от набор от инвеститори и поддържащи системи и мрежи, които разбират проблема, с който се опитват да се изправят“, изтъква Куигли.

Той и Уеб не биха коментирали размера на средствата, които са набрали, но споделят, че Superorganism досега е инвестирала в 11 стартъп компании.

Едната от тях, Planet A Food, разработва технология за производство на шоколад без какао, която нейните основатели се надяват да намали необходимостта от изсичане на тропически гори за какаови плантации. Друга, Inversa, създава луксозна кожа от кожите на инвазивни видове като риба лъв, които унищожават местните видове риби в Карибите, които запазват кораловите рифове. „Създавате пазар, за да продължите да финансирате премахването на инвазивни видове в мащаб“, посочва Куигли.

Алфонсо Патинг, мениджър по финансиране на климата в екологичната група Natural Resources Defense Council, казва от своя страна, че по-голямата толерантност на фирмите за рисков капитал към самия риск може да помогне да се демонстрира жизнеспособността на инвестициите в биоразнообразието.

„Вярвам, че фирмите за рисков капитал могат да запълнят голямата празнина в изследванията и развитието на нови технологии, като например по-добри технологии за мониторинг, както и да помогнат за осигуряване на финансиране за развитие на съществуващи технологии“, изтъква още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още