IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поколението Z: Инфлацията е по-опасна от глобалното затопляне

Почти половината млади хора смятат, че климатичните промени не ги засягат пряко, според доклад

12:25 | 28.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпреки рекордните температури в световен мащаб, разрушителните наводнения и горски пожари тази година, почти половината от младите хора, участвали в голямо световно проучване в 39 икономики смятат, че няма да бъдат лично засегнати от природно бедствие в живота си, пише Bloomberg.

Третият годишен доклад Climate Reality Barometer на Seiko Epson Corp., който събира отговорите на над 30 хил. души, установява, че близо 49% от респондентите на възраст от 16 до 29 години са „много оптимистично настроени“ или „донякъде оптимистично настроени“, че животът им няма да бъде повлиян от събития като наводнения, суши или свлачища. Този дял е намалял до 32% за участниците на 55 и повече години.

Нарастващите разходи са по-голям проблем от глобалното затопляне за хората на 29 и по-малко години. Променящият се климат обаче е основният проблем за хората на 30 и повече години.

Докладът има за цел да даде по-добра представа за възгледите на младите хора, родени след 1995 г., когато ООН проведе първата си конференция за климата - годишна среща на върха, известна като COP. Проучването установява, че това т.нар. „COP поколение“ не споделя представите за криза на по-възрастните групи. Известното на всички изменение на климата и вярата в технологичните решения, които хората смятат, че може да се приложат, може би са причините за това слабо усещане за необходимост от действие, коментира в интервю главният изпълнителен директор на Seiko Epson Ясунори Огава.

„По-младите хора, особено тези от това поколение, живеят в условията на глобално затопляне от раждането си, така че може да не се чувстват толкова засегнати от промяната“, казва той в интервю. Пропастта между възприятието и реалността за климата е рискова и е нужно повече познание по темата, смята Огава.

Според доклада, много хора може да не осъзнават напълно последствията и траекторията на климата на Земята въз основа на текущите нива на вредни емисии от изгарянето на изкопаеми горива. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви миналия месец, че „човечеството е отворило портите към Ада“ и призова за спешни действия, които да доведат до предотвратяване на повишаването на температурата с 2,8 градуса. Подобен развой на събитията ще засегне непропорционално най-бедните в света.

Изменението на климата вече засилва инфлацията, а екстремните метеорологични явления като суша, наводнения и по-високи температури оказват влияние върху селското стопанство. Това води до по-голям натиск върху доставките на храни с ускоряването на глобалното затопляне. Според доклад на Европейската централна банка повишаването на температурите може да доведе до увеличаване на годишната инфлация на хранителните продукти с между 0,9% и 3,2% до 2035 г.  

Seiko Epson, технологичен производител, известен с производството си на принтери, поръчва проучването всяка година от 2021 г. насам, тъй като се стреми да разбере нагласите и очакванията на потребителите на различни пазари в световен мащаб. Докладът е изготвен от Opinion Matters.

Много от анкетираните са заявили, че вече променят поведението си и намаляват потреблението, за да помогнат за справянето с проблема за изменението на климата. Във всички възрастови групи близо 38% от респондентите са заявили, че пътуват по-малко в чужбина по работа и за удоволствие, а около 30% са признали, че планират да направят тази промяна в бъдеще. Близо 20% съобщават, че са заменили традиционния си автомобил с електрически такъв, а 51% заявяват, че очакват да направят това в бъдеще.

Тази година 28-ата световна конференция на ООН по въпросите на климата ще се проведе в Дубай от края на ноември до началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 6 месеца
Според некъв идYот в ОНеНе, климатичните промени били 99% резултат от човешката дейност. А преди 2000 год. каква е била човешката дейност и защо климатът винаги е имал цикличен характер? А бре? Вижте тук: https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още