IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 4 млрд. лв. са нужни за противодействие на свлачища и ерозионни процеси у нас

В България са регистрирани 2216 свлачища, сочи програма

21:36 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

Към 31 август 2022 г. в България са регистрирани 2216 свлачища с обща площ 223 288 декара. Това се посочва в Програмата за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие за периода 2022-2027 г., одобрена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, публикувана днес на интернет страницата на ведомството.

Общата прогнозна сума за периода за превантивни дейности, включваща свлачищни, ерозионни и абразионни явления на територията на страната, е над 4,389 млрд. лв. с ДДС, се посочва в програмата.

За противодействие на свлачищата предвидените в настоящата програма средства са близо 2,144 млрд. лв.

Средствата за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг на свлачища, в т.ч. и предизвиканите от действието на ерозията и абразията, възлизат на почти 2,077 млрд. лв., от които най-много средства са предвидени за регистрираните свлачища в Северна България (район на Геозащита – Плевен) - 1,075 млрд. лв.

За регистрираните свлачища в Черноморския свлачищен район (район на Геозащита - Варна) са необходими 454,378 млн. лв.

За регистрираните свлачища в район Южна България (район на Геозащита - Перник) са необходими 547,185 млн. лв.

Допълнително за непредвидени случаи са предвидени 67 млн. лв.

За превантивна дейност за ерозионните процеси по Дунавския бряг сумата е 7,924 млн. лв. За експертен оглед на бреговата ивица и оценка на ерозионните процеси по Дунавския бряг са предвидени 127 хил. лв.

Превантивната стойност по абразията по Черноморския бряг е оценена на 84,822 млн. лв. на базата на информация от "Геозащита" ЕООД – Варна, МРРБ и част от черноморските общини. Сумата може да се промени, имайки предвид интензивната строителна дейност по крайбрежието. В нея не са включени голяма част от крайбрежните участъци, засегнати от свлачища. За експертен оглед на бреговата ивица и оценка на абразионните процеси са предвидени 427 хил. лв.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още