IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До април МОСВ ще отправи препоръки за актуализация на Плана за Витоша

Васил Терзиев обеща да се направи пътна карта за решаване на проблемите на Витоша

17:56 | 21.02.24 г.
Снимка: МОСВ
Снимка: МОСВ

До април Министерството на околната среда и водите ще отправи препоръки по Плана за управление на природен парк „Витоша“, за да има актуализирана версия и обществено обсъждане по нея, съобщиха от пресцентъра на ведомството. По-рано днес по време на кръгла маса на тема „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“ беше припомнено, че търсенето на решения за управлението на парка е от 2014 г., а планът фактически не е променян от 2005 г. 

„Аз съм умерен оптимист, че този път ще успеем, защото вече осъзнаваме какъв актив е Витоша и че той не е само икономически, а е актив и за нашето здраве, за въздуха ни“, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. 

Той подчерта, че развитието на планината не е само един лифт, а модернизирането на туристическата и спортна инфраструктура ще изисква огромен граждански, материален и финансов ресурс. Важно е всички заинтересовани страни да се опитат да се обединят около обща визия като намерят отговори на въпросите за това как да се използва и охранява Витоша – като спортен, икономически и природен терен, посочват от МОСВ.

В дискусията в Министерството на младежта и спорта се включиха още министрите на туризма Зарица Динкова, на земеделието и храните Кирил Вътев, на регионалното развитие Андрей Цеков, на здравеопазването Христо Хинков, кметът на Столична община Васил Терзиев, както и областният управител Вяра Тодева.

Земеделският министър Кирил Вътев препоръча да бъде регламентиран достъпът до територията на парка, да бъде монтирана автоматизирана система за проследяване и броене на автомобилния поток, да бъде обособен буферен паркинг, както и да се увеличат инвестициите за поддръжка на алейната и пътна мрежа. Според него контролът на използваните средства за зимно почистване на пътищата в планината следва да се подобри, да се възстанови въженият транспорт, а опасните и рушащи се сгради да бъдат реновирани или премахнати.

Столичният кмет Васил Терзиев се ангажира да се направи пътна карта за решаване на проблемите на Витоша. „Нека не бъдем поредните, които са се събрали и нищо не са направили за това децата ни да отраснат на тази планина, да имат по-различно отношение към опазването на околната среда и да подобрим качеството на живот на всички в София“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още