IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС постигна предварителна договорка за намаляване на отпадъците от опаковки

Едно от правилата предвижда всички опаковки да са рециклируеми до 2030 г.

10:31 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Европейският съюз е постигнал предварителна сделка по нов закон, който да намали отпадъците от опаковки и да забрани пластмасата за еднократна употреба, например торбички за плодове в супермаркетите и мини шишенца за шампоани в хотелите, макар и с изключения за някои сектори.

Европейската комисия през 2022 г. предложи преразглеждане на правилата, управляващи отпадъците от опаковки, които в ЕС са скочили с над 20% през последното десетилетие в резултат на онлайн пазаруването и потребителските навици.

Всеки европеец генерира средно почти 190 кг отпадъци от опаковки годишно, съобщава Ройтерс.

Преговарящите от Европейския парламент и Брюксел, който държи ротационното председателство на ЕС, са се договорили късно в понеделник за цели за намаляване на опаковките с 5% до 2030 г. и с 15% до 2040 г. Освен това всички опаковки трябва да са рециклируеми до 2030 г.

Дотогава ще важи забрана за предмети за еднократна употреба, например чинии, чаши и кутии, използвани от ресторанти за бързо хранене, термосвиваеми опаковки за куфари по летищата и леки торбички като предлаганите в супермаркетите за плодове и зеленчуци.

Ще има забрана и за „вечни химикали“ (пер- и полифлуорирани алкилни вещества или PFAS) в опаковки с контакт до храни.

ЕС ще прилага и цели за повторна употреба, например 10% за опаковки за храна за вкъщи и за контейнери за напитки, освен тези за вино или мляко. Картонените кутии също ще бъдат изключени, както страни като Финландия поискаха.

Преговарящите са се договорили празното пространство да не заема повече от 50% от опакованите стоки, с което се слага край на прекомерно големите кутии за онлайн доставки.

Целите като цяло няма се прилагат за много малките бизнеси.

Договорката все още изисква одобрението на Европейския парламент и правителствата в ЕС, което не е сигурно, че ще се случи преди изборите за ЕП през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още