IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният собственик на магазините IKEA планира "зелено" разширяване в Азия

Компанията се прицелва най-вече в Южна Корея и Япония

13:02 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Ingka, която притежава повечето магазини IKEA по света, търси първите си възможности за инвестиции във възобновяема енергия в Южна Корея и Япония, като крейбрежните вятърни паркове са обещаваща възможност, заяви ръководителят на инвестиционното подразделение.

Ingka Investments бързо се разрастват в голям собственик на активи за възобновяема енергия в Европа като средство да декарбонизира собствения си бизнес, както и по-широката си верига на доставки, казва управляващият директор Петер ван дер Поел.

„Все още активно търсим в Европа, но и търсим например в Южна Корея и в Япония, където също имаме присъствие“, казва Ван дер Поел, добавяйки, че това може да всеки тип възобновяема инвестиция.

Компанията няма инвестиции във вятърна или слънчева енергия в нито една от двете азиатски страни в момента и предвид високите цени на земята, офшорните паркове може да са най-осъществимият начин за навлизане на тези пазари, добавя той.

Япония има за цел да има проекти за офшорна вятърна енергия от 10 гигавата (GW) до 2030 г. и до 45 GW до 2040 г., а през март правителството разшири зоната за инсталиране на турбини, за да включи и изключителната икономическа зона.

Ingka Investment е заделила 7,5 млрд. евро за инвестиции във възобновяема енергия до 2030 г., от които 4 млрд. евро вече са вложени, а компанията притежава 2,5 GW капацитет до момента.

Ван дер Поел каза, че Ingka е наясно с предизвикателствата на по-високите разходи, инфлацията и затрудненията във веригата на доставки, пред които е изправен офшорният вятърен сектор, но гледа дългосрочно.

„Виждаме, че офшорният вятър е значителна част от декарбонизацията за нас, но също и за Европа“, добави той.

Миналия месец компанията беше част от печелившата група за първия търг в Норвегия за търговски офшорни вятърни паркове, който включваше и подкрепяния от Япония партньор Parkwind.

„Разгледахме (този) бизнес случай и оставаме уверени, че ще успеем да (го) накараме да проработи“, казва Ван дер Поел за норвежките планове.

Партньорите планират 90 вятърни турбини с мощност от 17 мегавата всяка с цел да заработят през 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още