IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: Германските въглищни мини отделят много повече метан от обявеното

Нужна е преоценка на начина, по който страната изчислява изхвърлянето на вредни емисии във въздуха

14:00 | 16.04.24 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германските въглищни мини изхвърлят във въздуха 184 пъти повече метан от това, което страната докладва на ООН. Това сочи ново проучване на Ember, цитирано от Bloomberg.

Енергийният мозъчен тръст използва методология, разработена от учени, която взима предвид съдържанието на газ във въглищата и дълбочината на добива, за да оцени емисиите. Оттам препоръчват Берлин да актуализира начина, по който изчислява емисиите си, които според компанията се основават на данни от проучване от 1989 г.

„Една широкообхватна кампания за измерване би била началото за разбирането на истинския мащаб на метановите емисии“, коментира Сабина Асан, автор на доклада и анализатор в Ember. „Разработването на енергичен стандарт за измерване на метана, отделян от въглищни мини, би дало шанс на страната да се превърне в истински лидер в областта на климата“, смята тя.

Мозъчният тръст също така използва сателитни наблюдения в своя анализ и посочва, че е идентифицирал големи емисии на метан в множество съоръжения, като най-високи концентрации са забелязани над мините Hambach на енергийната компания RWE и Welzow-Süd на Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG). Министерството на икономиката на Германия посочва в изявление, че ще анализира методологиите и резултатите от проучването Ember.

RWE вече съобщи, че следва закона и ще приложи всички промени, които се очаква да влязат в предстоящия Регламент за метановите емисии на Европейския съюз. „Данните в проучването не са категоризирани така, че да покажат други потенциални източници на замърсяване. Освен това изследването не разкрива потенциални променливи, които биха могли да повлияят на констатациите“, пък е реакцията на компанията LEAG, собственост на чешкия холдинг EPH.

Германия изчислява емисиите от своите мини за лигнитни въглища, като умножава всеки тон продукция по 0,015 кубически метра метан, според Ember. Така нареченият емисионен фактор се основава на проучване от 1989 г. на Rheinbraun, филиал на RWE, което е подкрепено от публикации на Германското дружество за наука и технологии за петрол и въглища.

Лигнитните въглища, известни също като кафяви, са едно от най-ниските класове енергоносители с относително ограничена концентрация на въглерод. Тъй като екипът на Ember не е успял да намери данни за съдържанието на метан в лигнитните въглища от германските мини, тръстът използва измервания от полски лигнитни въглища, които Берлин смята за сравними със своите.

Кристиан Бьотхер, съавтор на годишния национален доклад за инвентаризация на Германия, който се публикува от Федералната агенция по околна среда, казва, че докато лигнитните въглища на съседните страни са подобни, моделът, използван от Ember за оценка на емисиите, идва от проучване за каменните въглища в САЩ. Лигнитът е по-порьозен и не улавя метан както находищата на каменни въглища, смята той.

Организацията с нестопанска цел съобщи, че се е свързала с германската агенция по околна среда, търсейки данните, използвани за изчисляване на емисионния фактор, който страната използва в момента. Отговорът обаче е бил, че такава информация не е публично достъпна.

Някои страни производителки на въглища започват да актуализират начина, по който изчисляват емисиите на метан от минното дело. През 2022 г. Австралия преразгледа своя емисионен фактор за метан от открити въглищни мини - промяна, която означава, че общите национални годишни емисии са средно с 0,3% по-високи от заявените през последните три десетилетия.

Ако анализът на Ember е точен, това би означавало 14% увеличение на общите метанови емисии на Германия. Оценка на учени, използващи сателитни данни, установява, че емисиите от въглищните запаси на страната са 79 пъти по-високи от докладваните, а Международната агенция по енергетика е изчислила, че те са 28 пъти по-високи от докладваните, изтъкват още анализаторите на Ember.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 седмица
Стpacтен и дълъг ceкc? Ooo, той още не е започнал... Когато затворим мините си ще почне. Ама пак ще сме пасивната страна май...пфу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 седмица
ако Ember видят къв метан отделям в момента, направо ще им се изправят косите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
confidentsalmon
преди 1 седмица
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 седмица
...къд гледа Грета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 седмица
"Проучване: Германските въглищни мини отделят много повече метан от обявеното." Аха. Изпущат газове. Пъъърдят, значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 седмица
"Проучване: Германските въглищни мини отделят много повече метан от обявеното." Аха. ***, значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още