IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метановите емисии от енергийния сектор са останали близо до рекорда си и през 2023 г.

Според МАЕ нови сателити може да подобрят мониторинга и прозрачността около изтичането на метан

09:56 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kena Betancur/VIEWpress
Снимка: Kena Betancur/VIEWpress

Метановите емисии от енергийния сектор са останали близо до рекордния връх и през 2023 г. въпреки серия от ангажименти от петролната и газова индустрия да се запуши изтичащата инфраструктура, показва нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в сряда.

Агенцията обаче заяви, че е оптимистично настроена, че нови сателити може да подобрят мониторинга и прозрачността около изтичането на метан – мощен парников газ, отговорен за около една трета от ръста на глобалните температури от индустриалната революция насам, предава Ройтерс.

„Емисиите от работа с изкопаеми горива остават неприемливо високи“, коментира главният енергиен икономист на МАЕ Тим Гулд, въпреки че добави, че 2024 г. може да отбележи „повратна точка“.

Производството и използването на изкопаеми горива са отделили повече от 120 млн. метрични тона метан в атмосферата миналата година, се казва в доклада – леко увеличение спрямо 2022 г. Емисиите на метан се задържат около това ниво от 2019 г., според Global Methane Tracker на МАЕ.

Големите метанови струи от протекла инфраструктура за изкопаеми горива са скочили с 50% през 2023 г. в сравнение с 2022 г., според доклада. Едно събитие със свръхизлъчване, открито от сателити, е от кладенец в Казахстан, което продължи над 200 дни.

На миналогодишната среща на върха на ООН за климата в Дубай близо 200 държави се споразумяха бързо и значително да намалят емисиите от метан, разширявайки предишен ангажимент, поет от повече от 150 държави, за намаляване на глобалните емисии на метан с най-малко 30% спрямо нивата от 2020 г. до края на това десетилетие.

Десетки петролни компании доброволно са се ангажирали да намалят емисиите чрез Партньорството за петрол и метанов газ на Програмата на ООН за околната среда.

Въпреки това страните и компаниите все още значително занижават в докладите си нивото на емисиите си метан от нефт и газ спрямо последната оценка на МАЕ.

Сателитите биха могли да помогнат за преодоляването на тази разлика, казва МАЕ. По-рано този месец нов сателит за откриване на метан, подкрепен от Google на Alphabet и Environmental Defense Fund, излезе в орбита.

Европейската космическа агенция и друг сателитен тракер, известен като GHGSat, вече следят метановите емисии, но новият MethaneSAT ще предостави повече детайли и ще има много по-широко зрително поле.

„2024 г. ще бъде преломен момент за действие и прозрачност по отношение на метана“, коментира Кристоф Макглейд, ръководител на енергийните доставки на МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още