IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случайни течове от газопроводи крият заплаха за околната среда, но рядко се отчитат

В периода 2019-2023 г. само от повредите по газопреносната мрежа в САЩ годишно са емитирани въглеродни емисии колкото четири въглищни централи от среден размер

12:47 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През октомври 2023 година фермер от Айдахо проби газопровод, обработвайки земи, и предизвика сериозно изтичане на газ. Инцидентът по газпровода Northwest Pipeline e голям и въобще не е рядко явление по дългата почти 5 млн. км газопреносна мрежа на САЩ, пише Ройтерс, анализирайки данни от доклади.

При тези пробиви - част от които са причинени от корозия на тръбите, некачествени материали или несъгласувани дейности, изтичат големи количества метан, които не се отразяват в отчетите за въглеродните емисии в страната. Според анализите на Ройтерс на базата на публичните данни в периода 2019 - 2023 година само от повредите по газопреносната мрежа в САЩ годишно са емитирани въглеродни емисии колкото четири въглищни централи от среден размер.

Тези емисии не влизат в официалната статистика на САЩ, защото няма разработена методика за отчитането на изтеклите количества, а само емисиите от регулярните дейности на газопроводите.

След разговори с представители на различни институции от Ройтерс отбелязват, че това положение скоро може да се промени и изтичането на метан да влезе в официалната статистика.

Според анализатори в администрацията и сред обществото няма ясна представа колко много метан изтича от инфраструктурата. Неправителствената организация "Фонд за защита на околната среда" (Environmental Defense Fund)  изчислява, че годишно се емитират между 1,2 млн. и 2,6 млн. тона.

Метанът е парников газ, няколко пъти по-разрушителен от въглеродния диоксид, но и по-бързо разпадащ се от него. Едва преди няколко години беше обърнато внимание на изтичането на този газ, оставащо често незасечено, както от газопроводи, така и от стари въглищни мини.  През 2021 г. по време на конференцията COP в Глазгоу беше създадена и първата "метанова" коалиция, в която влязоха около 100 държави с желание да намалят с 30% емисиите метан до 2030 г. Ако това бъде осъществено, то ще забави с 0,2°С повишението на глобалните температури до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още