IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози се опасяват за въздействието на проекта Neptune Deep в Черно море

От "Грийнпийс" призовават МОСВ да не одобри доклада за ОВОС на проекта в румънските териториални води

12:38 | 30.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Българското звено на "Грийнпийс" призова Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да участва активно в процедурата по Оценка за въздействието на околната среда за проекта Neptune Deep в териториалните води на Румъния. Оператор на проекта е OMV Petrom, която остана и единственият акционер в консорциума, получил правото да проучва блока "Хан Аспарух" (съседен до този на Neptune) след оттеглянето на TotalEnergies.

Еколозите се опасяват, че в доклада по ОВОС, който е изготвила румънската страна, не се оценяват всички рискове за здравето на хората и биоразнообразието. Под риск е морската свиня - приличащ на делфин морски бозайник, който е застрашен вид, както и средиземноморския буревестник, чиито миграционни пътища минават през строителната зона.

От "Грийнпийс - България" отбелязват още, че използваната в доклада по ОВОС методология е неясна и липсва рамка от критерии за оценка на въздействието от различни заплахи. Не се оценява въздействието на три зони от "Натура 2000" в България - "Емона", "Ропотамо" и "Странджа". Не са анализирани и възможните заплахи от войната в Украйна, които могат да се появат - при инцидент замърсяването ще стигне българските брегове за броени дни, предупреждават еколозите.

По време на експлоатацията ще бъдат изхвърлени и над 5 млн. куб. метра отпадъчни води.

От "Грийнпийс" посочват, че публично обсъждане на проекта ще се проведе в Каварна на 15 май и призовават за участие на обществеността. МОСВ също може да не се съгласи с оценката за ОВОС и да блокира проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още