IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer очаква да плати през 2023 г. обезщетения за до 3 млрд. евро

Германският концерн отчете рекорден резултат за миналата година, но няма да може да го задържи и през настоящата

15:09 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Германският химически концерн Bayer очаква през 2023 г. да изплати обезщетения по висящи искове в размер от 2 до 3 млрд. евро, заяви фармацевтичната и селскостопанска група пред анализатори. 800 млн. до 1,7 млрд. евро от сумата са планирани за потенциални извънсъдебни уреждания на искове за вреди от глифозат, обясни финансовият директор Волфганг Никл на виртуалната финансова пресконференция, предава Dow Jones. 

Други 1,3 млрд. евро се дължат на две споразумения, които влязоха в сила миналата година в САЩ във връзка с токсичния химикал PCB, който е забранен от много години. Според Никл парите за около 2500 общини в групово споразумение и за щата Орегон в индивидуално споразумение вече са изплатени.

Междувременно броят на исковете срещу Bayer, свързани с препарата за унищожаване на плевели глифозат заради предполагаемите му канцерогенни ефекти, продължава да нараства - до около 154 000. Това е с около 5000 повече, отколкото през есента, и с 16 000 повече, отколкото преди година. В доклада се посочва, че 109 хил. случая вече са уредени или не отговарят на критериите. 

Сега Bayer прилага много строг подход към уреждането на спорове. Шест индивидуални съдебни дела вече са решени от съда в полза на дъщерното дружество Monsanto. Съдебните дела, които Bayer придоби през 2016 г. с противоречивото купуване на Monsanto, са най-голямото висящо наследство, което напускащият главен изпълнителен директор Вернер Бауман ще остави на своя наследник.

Никл изрази убеждението си, че провизиите за глифозата в отчета в размер на 6,4 млрд. евро ще бъдат достатъчни за уреждане на всички висящи и бъдещи искове за обезщетения. През 2020 г. Bayer е постигнал принципно споразумение с най-големите адвокатски кантори на ищците за уреждане на исковете по пътя на компромиса. Според Никл досега за това са изплатени от 9 до 9,5 млрд. евро.

За 2023 г. германската компания планира свободен паричен поток от 3 млрд. евро - след 3,1 млрд. евро през изминалата година. С оглед на гореспоменатите плащания за уреждане на спорове, 20-процентното увеличение на дивидента и предстоящите плащания за основни етапи във фармацевтичния сектор, финансовият дълг вероятно отново ще нарасне, след като през 2022 г. спадна до 31,8 млрд. евро. Никл иска да постигне целта за дълг от по-малко от 30 млрд. евро през 2024 г.


Като цяло Bayer постигна рекорден резултат през 2022 г., но няма да може да го запази през настоящата година. За 2023 г. компанията прогнозира спад на коригираната печалба, а причината е влиянието на инфлацията и предвидимото облекчаване на цените на глифозата за унищожаване на плевели.

Селскостопанското подразделение на Bayer, и по-специално глифозатът, беше един от най-големите двигатели на печалбата и продажбите на базираната в Леверкузен компания през миналата година. Цените на препарата за унищожаване на плевели в някои случаи се повишиха три пъти поради затруднения в предлагането на пазара. Bayer се възползва от факта, че китайските производители на глифозат не можеха да доставят препарата. Продажбата му все още е един от най-големите бизнес сегменти на подразделението Crop Science.

В рамките на цялата група коригираната печалба (Ebitda преди специални ефекти) е нараснала с 21% до рекордните 13,5 млрд. евро през 2022 г. Продажбите са се увеличили с девет процента до 50,7 милиарда евро. По този начин Bayer отговори точно на очакванията на анализаторите. Очаква се продажбите да нараснат с още два до три процента и през 2023 г.

Но главният изпълнителен директор на Bayer Вернер Бауман прогнозира спад на коригираната печалба до 12,5-13 млрд. евро. Като причина той посочва по-високите разходи, дължащи се на инфлацията. Освен това той очаква цените както на селскостопанските препарати за унищожаване на плевели, така и на някои утвърдени фармацевтични продукти, да паднат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още