IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer сменя шефа си, привлича мениджър на Roche

Вернер Бауман бе критикуван още преди години, когато германската компания придоби американската Monsanto 

20:19 | 08.02.23 г.
Уилям Н. Андерсън. Снимка: Bayer
Уилям Н. Андерсън. Снимка: Bayer

Считано от 1 юни 2023 г. Уилям Н. Андерсън ще стане новият председател на Управителния съвет на Bayer AG, информира компанията в извънредно съобщение. Той ще се присъедини към Управителния съвет на Bayer AG на 1 април 2023 г., преди да поеме поста главен изпълнителен директор. Според компанията новото назначение е резултат от всеобхватен процес на подбор, който е в ход от средата на 2022 г., пише германският Handelsblatt. 

56-годишният Андерсън е инженер-химик по образование и беше главен изпълнителен директор на фармацевтичното подразделение на Roche. Той наследява сегашния главен изпълнителен директор Вернер Бауман, чийто договор първоначално беше сключен до 30 април 2024 г. В изявлението се казва, че Бауман ще работи в тясно сътрудничество с Андерсън, за да осигури плавен процес на преход. 60-годишният Бауман ще излезе в пенсия след края на май 2023 г. след 35 години в компанията. 

„Много се радваме да приветстваме Бил Андерсън като нов главен изпълнителен директор на Bayer. Той е идеалният кандидат, който заедно с екипа може да поведе Bayer към нова, успешна глава в момент, в който наблюдаваме забележителни иновационни цикли в биологията, химията и изкуствения интелект. Бил Андерсън има изключителни постижения в разработването на силни продуктови линии и е с голям опит в пускането на пазара на иновативни биотехнологични иновации. Освен това Бил Андерсън има изключителни лидерски умения. Той създава култура, която насърчава иновациите, повишава производителността и ефективността и в която служителите могат да се развиват", каза проф. д-р Норберт Винкелхохан, председател на Надзорния съвет на Bayer AG. „Мисията на Бил Андерсън е ясна: Bayer трябва да разгърне пълния си потенциал и да създаде устойчива стойност за нашите акционери, фермери, пациенти, потребители, служители и всички заинтересовани страни в компанията“. 

Винкелйохан каза още: „От името на целия Надзорен съвет бих искал искрено да благодаря на Вернер Бауман за 35-годишната му работа за Bayer, включително седем години като председател на Управителния съвет. Днес Bayer е водеща компания в областта на естествените науки с изключителни възможности за иновации в областта на здравеопазването и храненето. Компанията е много добре позиционирана на изключително привлекателни пазари за растеж. А неотдавнашните успешни оперативни резултати са ясно доказателство, че Bayer е изграден на изключително здрава основа. Пожелаваме на Вернер Бауман всичко най-добро в бъдеще“. 

В края на януари Union Investment, един от най-големите акционери на Bayer AG, разкритикува председателя на надзорния съвет на групата, чийто главен изпълнителен директор вече бе атакуван от инвеститори активисти.

Председателят Норберт Винкелйохан „търси диалог с инвеститорите, но трябваше да инициира повече процеси", заяви Маркус Манс, портфолио мениджър в Union Investment, пред списание WirtschaftsWoche. „Определено надзорният съвет би трябвало да помогне за инициирането на отделянето на дивизията Consumer Health“. 

Надзорните съвети на Novartis AG и GSK Plc са много по-ангажирани, когато става въпрос за създаване на стойност за акционерите, каза Манс. Union Investment притежава 1,4% дял в Bayer.  

По-рано този месец Манс заяви пред Bloomberg News, че Bayer е изправена пред „токсичен микс" от предизвикателства, така че „запазването на курса вече не е опция". Макар да предложи потенциална продажба на подразделението за потребителско здраве на Байер, той заяви, че „е твърде рано" за пълно разделяне на групата.

Както съобщи Bloomberg News, Bluebell Capital Partners е натрупала дял в Bayer и настоява за разделяне. Акционерът-активист е поискал от компанията да отдели бизнеса си в областта на растениевъдството от фармацевтичното си звено, както и да проучи възможността за продажба или листване на подразделението за потребителско здраве. Според запознати Bluebell също така настоява за нов независим председател на надзорния съвет.

Elliott Investment Management от своя страна призова Bayer да обмисли възможността за разделяне, а инвеститорът активист Джеф Убен също придоби дял в компанията.
Досегашният шеф на Bayer Вернер Бауман. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Досегашният шеф на Bayer Вернер Бауман. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Бауман бе подложен на натиск от страна на акционерите още преди години - след като през 2018 г. компанията сключи сделка за закупуване на гиганта в областта на растениевъдството Monsanto. Това превърна Bayer в най-голямата аграрна компания в света, но я натовари с огромни правни битки, които все още се опитва да разреши.

На годишното общо събрание през 2019 г. той бе първият изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на дружество, търгувано в DAX, който не бе освободен от отговорност от акционерите. След придобиването базираната в Леверкузен компания беше засегната от вълна от съдебни дела за разработения от американците препарат за борба с плевелите глифозат, които струваха милиарди на Bayer и натежаха върху цената на акциите ѝ. Някога най-ценната германска компания в DAX сега е оценена на само 56 млрд. евро на фондовата борса - по-малко, отколкото някога бе платила за Monsanto.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още