IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer намали прогнозата си за 2023 г. заради по-слабо търсене на глифозат

Компанията ще отпише и свързани с глифозат активи за 2,5 млрд. евро

11:30 | 25.07.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Допълнително влошаване на търсенето на хербициди на базата на глифозат накара Bayer да намали прогнозите си за годишната печалба и да обяви отписване за 2,5 млрд. евро на свързани с глифозата активи, съобщава Ройтерс.

В непланирано изявление късно в понеделник германският производител на лекарства и пестициди каза, че прогнозира печалбата за 2023 г. преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията (EBITDA), коригирана спрямо еднократни ефекти, да бъде в диапазона от 11,3 млрд. до 11,8 млрд. евро на валутно коригирана база. Това е под печалбата за 2022 г. в размер на 13,5 млрд. евро.

Прогнозата е под предишната за 2023 г., която показваше EBITDA в размер на 12,5 млрд. евро или малко повече.

Свободните парични потоци ще бъдат нулеви спрямо предишните очаквания за 3 млрд. евро, заяви компанията.

„Въз основа на очакваните пазарни развития, най-вече по отношение на бизнеса с глифозат, Bayer сега очаква да отчете обезценка на репутацията от близо 2,5 млрд. евро“, каза тя.

Това ще доведе до нетна загуба за второто тримесечие от 2 млрд. евро.

По-тежката среда засилва предизвикателствата пред новия главен изпълнителен директор Бил Андерсън – бившият шеф на Roche, който пое поста през юни.

„Това е всичко друго, но не и добър старт за новия главен изпълнителен директор“, коментира Маркус Ман, портфолио мениджър на германския взаимен фонд Union Investment, във вторник.

„Bayer можеше да използва парите за намаляване на дълга или за фармацевтични лицензионни сделки“, добавя той.

Анализатори в Barclays казват, че влошаващият се паричен поток е особено силна изненада и че Андерсън вероятно е искал да обяви лошите новини бързо, за да позволи свеж старт.

Слабите селскостопански пазари засягат и конкурентите, така че предупреждението на Bayer за печалбата беше до голяма степен очаквано от анализаторите.

Компанията за растителна защита FMC този месец намали прогнозите си за цялата година, тъй като дистрибуторите на едро са свили поръчките, за да намалят нивата на запасите. Групата за промишлени химикали BASF, която се конкурира с Bayer в областта на семената и пестицидите, този месец намали насоките си за печалбата, въпреки че не предостави подробности за селскостопанския си бизнес.

Bayer вече предупреди през май, че резултатите за 2023 г. вероятно ще се окажат в долния край на целевия диапазон, ударени от инфлацията при разходите и спад на цените на базираните на глифозат препарати за борба с плевелите спрямо миналогодишните върхове.

Bayer отбеляза скок на продажбите на хербициди с 44% през 2022 г., след като ураганът Айда нанесе щети на конкурентни производители, а ограничените китайски доставчици не успяха да запълнят празнината. Цените обаче рязко спадат, тъй като конкурентите се завърнаха на пазара тази година.

Bayer, която плати милиарди по съдебни спорове заради глифозатните си препарати за борба с плевелите, смени предишния си главен изпълнителен директор Вернер Бауман на фона на исканията на някои инвеститори германският индустриален гигант да опрости диверсифицираната си структура и да се раздели на отделни групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още