IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция, Русия и Катар са близо до ново споразумение за износ на зърно през Черно море

Анкара иска ООН да се включи в новата сделка

16:54 | 20.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция, Русия и Катар са близо до ново споразумение за износ на зърно през Черно море, съобщава германският вестник "Билд", като се позовава на интензивната лятна кореспонденция (от 21 юли до 8 август) между външните министерства на Русия и Турция по "пшеничната тема".

Руските власти не са направили официални изявления по въпроса, въпреки че ръководителят на руската провинция Татарстан Рустам Миниханов вече пристигна в Будапеща. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също ще пътува до града.

В следобеда на 19 август в Будапеща се състоя откриването на Световното първенство по лека атлетика, а на 20 август унгарците празнуват основаването на своята държава.

Според "Билд" предстоящото споразумение трябва да обхване "износа на руско зърно и изкуствени торове" предимно за Африка, а турският външен министър Хакан Фидан иска да поднови Черноморското споразумение за пшеницата, от което Русия се оттегли по своя инициатива през юли. Новото споразумение включва непрекъснат износ на украинска пшеница.

Турция ще бъде организатор на доставката на пшеницата, а Катар - спонсор. Анкара иска ООН да се включи в новото споразумение.

По-рано турските власти потвърдиха, че ще позволят безопасното преминаване през Босфора и Дарданелите на търговски кораби и на такива, които превозват зърно.

Според "Билд" Москва предварително е предупредила Анкара за оттеглянето от споразумението за зърното и сега Русия, Турция и Катар работят по новата тристранна сделка.

Русия се оттегли от т.нар. черноморско споразумение за зърно, подписано през юли 2022 г. Прекратяването на сделката от страна на Москва доведе до нова глобална продоволствена криза, която заплаши с политически последици най-вече страните от Африка и Близкия изток.

Президентът на Русия Владимир Путин се опита да принуди индиректно африканските държави да окажат натиск върху Запада да облекчи или отмени санкциите върху руските селскостопански продукти (предимно зърно, маслодайни семена и торове), но и да върне Земеделската банка (Россельхозбанк) в системата Swift.

Руската армия обстрелва украинските черноморски пристанища Одеса, Южни и Черноморск, както и пристанищата на р. Дунав. Ситуацията е още по-опасна, тъй като дунавските пристанища Измаил и Рени се намират точно на границата с Румъния, която е член на НАТО.

Москва обяви, че всички кораби, пътуващи към украинските пристанища, независимо дали са в Черно море, или река Дунав, ще бъдат третирани като "потенциални превозвачи на военни товари", т.е. изисква гаранции, че тези кораби не пренасят оръжие до Украйна. Неотдавна руски военен кораб произведе няколко предупредителни изстрела по турски търговски кораб (под флага на тихоокеанската държава Палау), който плаваше към украинското пристанище Измаил. По-късно турските власти изпратиха предупреждение до Москва.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви пред местни медии, че "турският президент Ердоган може да помогне за подновяването на споразумението за зърното".

"Миналата година беше постигнато споразумение за зърното с посредничеството на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и турския президент Ердоган. "Имаше две отделни споразумения - с нас и с Москва. Това отново може да бъде вариант: необходим е творчески подход, за да се намери решение", каза преди дни Кулеба.

Според информация на руския портал Lenta.ru Владимир Путин може да посети Турция на 31 август.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още