IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Нужни са действия, а не думи от САЩ, за да се върнем в зърнената сделка

Миналия месец Русия отказа да поднови сделката, която позволяваше на Украйна да доставя зърно от черноморските си пристанища

15:46 | 04.08.23 г. 3
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Русия заяви в петък, че трябват действия, а не обещания, от страна на САЩ, за да се изпълнят условията, които тя е поставила за завръщане към черноморската зърнена сделка, съобщава Ройтерс.

Миналия месец Русия отказа да поднови сделката, която позволяваше на Украйна да доставя зърно от черноморските си пристанища въпреки войната, заявявайки, че не е направено достатъчно, за да се премахнат пречки пред собствения ѝ износ на храни и торове. Тя заяви, че е готова да се върне към споразумението, стига тези въпроси да бъдат решени.

„Ако искат да допринесат за изпълняването на частта от зърнената сделка, която зависи от Русия, американците трябва да я изпълнят, а не да обещават, че ще си помислят“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

„Веднага щом това се случи, тази сделка ще бъде подновена“, добави той.

Той направи изказването си, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред репортери в четвъртък: „В случай на връщане към споразумението, разбира се, ние ще продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме, че всеки може да изнася своята храна и хранителни продукти свободно и безопасно, включително Русия“.

Западните страни обвиниха Русия, че използва храната като оръжие, след като се отказа от черноморското споразумение, което помогна да се свалят световните цени на храните, и извърши многократни въздушни удари през последните седмици по украински пристанища и складове за зърно.

Русия твърди, че сделката не е работила правилно, тъй като не е достигало достатъчно зърно до най-бедните страни. Тя казва, че собственият ѝ износ на храни, макар и да не е таргетиран директно, е възпрепятстван от западните санкции, засягащи достъпа до пристанищата, застраховането и банкирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... не я мисли Одеса , мисли защо се изнасят рассияните от Белгород и Ейск ... и те ти да се полюбуваш на поредният карабъл поел вода и пашол на (цензура) ... :))) ... това е следствие от онези дронове (уж дронове де) дето ги ловят всичките и потапят още нестигнали икономическата зона ... https://***.youtube.com/watch?v=5f0BaeTeHOA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007, съгласен съм - ниакакъв свифт. Да си се учат сами как да си превеждат рублите. А след паметника нали не си забравил, че имате и стена с ров да градите в междуморието - от Одеса до Гданск! Това е доста работа, която ще даде тласък на икономиката в целия евросъюз и ще намали безработицата сред евроатлантиците! И побързайте, че ако Одеса падне, ще трябва от Варна да я почвате стената! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 9 месеца
нема да ви върнат в SWIFT ве нефелници ... :))) ... паметника ще го бишкаме ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още