IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще иска подкрепа за инфраструктура от ЕК заради транзита на украинско зърно

Страната ни иска удължаване на забраната за внос на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко

15:48 | 25.08.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България се присъединява към искането на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за европейска помощ за инфраструктурата заради транзитния транспорт на украинско зърно. Това стана ясно на проведена днес онлайн среща с министрите на земеделието на петте държави членки, в която участва министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„Ясно трябва да се заяви, че България се нуждае от сериозна подкрепа за инфраструктурата, тъй като тя не може да поеме тежкия трафик по създадените коридори за транзит на украинско зърно“, посочи Кирил Вътев. Той уточни, че съвместно с Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се работи по анализ на нуждите от инвестиции в транспортната инфраструктура, свързана с транзита на украинско зърно през България.

България поддържа позицията, изразена от петте държави, за удължаване срока на забраната за внос на украински продукти до края на годината, каза още Кирил Вътев. 

„Петте държави настояват за гъвкавост на списъка на забранените продукти за внос. Фокусът на България е върху три конкретни продукта слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко“, посочи земеделският министър, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Полският земеделски министър Роберт Телус заяви днес, че Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия подкрепят удължаването на забраната за внос на украинско зърно в тези страни до края на годината, предаде Ройтерс.

През май ЕС разреши на тези държави да наложат забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, но да допускат транзитното им преминаване през страната. Забраната е в сила до 15 септември. Някои държави искат тя да бъде безусловно удължена, а други имат по-нюансирана позиция.

Вчера Кирил Вътев заяви, че преговорите с Европейската комисия на петте държави за вноса на селскостопански стоки от Украйна продължават, но всяка от тези страни има различни интереси. По думите му България се отказва да иска забрана на вноса на пшеница, но държи в сила да остане забраната за внос на слънчоглед и нерафинирано олио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
И пак ли ще ни залеят с укрибоклук?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още