IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-сухият август от век насам може да принуди Индия да затегне износа на култури

Страната отчита 162,7 милиметра валежи този месец, с 36% по-малко от нормалното, показват данни, събрани от метеорологичния отдел на Индия

22:06 | 31.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия се сблъска с най-сухия август от поне 1901 г. насам, което предизвика опасения относно по-слаба селскостопанска реколта и потенциала за допълнителни ограничения на износа след ограниченията на южноазиатската нация върху доставките на ориз, съобщава Bloomberg.

Страната отчита 162,7 милиметра валежи този месец, с 36% по-малко от нормалното, показват данни, събрани от метеорологичния отдел на Индия. Общите валежи през юни-август са с 10% под средното ниво.

Мусонните дъждове напояват около половината от земеделските земи в Индия и са от решаващо значение за селскостопански култури като захар и соя. Нестабилното време навреди на някои реколти от миналата година, принуждавайки нацията да ограничи износа на пшеница и ориз, за ​​да охлади вътрешната инфлация на дребно, която се ускори до 15-месечен връх през юли. Правителството също така наложи ограничения върху  запасите за някои култури.

Септемврийските дъждове ще бъдат от решаващо значение за компенсиране на недостига, тъй като периода на мусона наближава своя край, особено предвид настъпването на топлата фаза на Южното колебание, известна като „Ел Ниньо“ , която може да доведе до по-сухи условия.

Някои основни региони за отглеждане на ориз в източната част на Индия отчитат слаби валежи, което навреди на перспективите за най-популярната зърнена култура в страната, засята в периода на мусоните, изтъква метеорологичната служба. Районите с тръстика в западните и южните части на Индия също отчитат по-слаби валежи.

Всеки спад при производството на пшеница, ориз и захар във втория по големина производител в света може да се стигне до още по-силен стрес, който да обхване световните доставки на храни и да повиши цените на основните суровини. Цените на ориза в Азия се движат близо до 15-годишен връх, а цените на захарта, търгувани на борсата в Ню Йорк, са се повишили с повече от 25% от началото на годината.

Валежите в южните части на Индия са били с 60% под нормалното за август ниво, като централният регион на страната отчита около 47% спад на средните за сезона валежи, докато северозападът е бил свидетел на дефицит от около 37%, добавят от метеорологичната служба.       

Мусонните дъждове обикновено започват в началото на юни и обхващат цялата страна до 8 юли, преди да продължат до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: cyclop ... а "чишкащ" , па ако вземе и да четеш това дето пльосваш несвързано , безценен ще станеш ... щатите , дето са регистрирани наводненията , за които квuчиш са в "Northern India" ... :))) ... а щатите , в които се произвеждат въпросните култури и има регистрирано засушаване са в южна и източна Индия ... има-нема 1500км ... пий си канчето с хаповете и лягай ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: cyclop ... "чишкащият" фейконафффт ... нефел ... нали квuчеше туканка за един кораб горящ с коли , дето електричките го подпалили ве ?! ами угаснал е ... и има нещо смущаващо , превозвал е 500 електрички , и на палубата дето са били не е имало пожар , и са си там , непокътнати ... :))) ... ай са реви да те видим недъгав ... !! ... боклyчивите дизели , дето се самозапалват ли са виновни или електричките ... дилемата на "чишкащите" ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 7 месеца
Глей ся това уикепедия как лъже - Heavy rainfall during the 2023 monsoon season resulted in severe flooding and landslides across Northern India...A monsoon surge, coupled with a western disturbance has led to the highest rainfall in decades in some parts of the region, causing nearby rivers to overflow, with flooding... алууу инвестур обадете се на Индия да си оправят конспирациите и да не пишат за някакви наводнения, когато е най-адското суша от поне век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
cyclop
преди 7 месеца
Популация на планетата през 1900 г - 1,600,000,000 - трябва да са яли поне по 3 кила месо на ден тия гадни коппиленца че така да си променят климата през 1901 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
cyclop
преди 7 месеца
Значи още преди ВЕК са имали климатичнопромени? Преди милиарди човечета да хапваме месо и да караме коли? А СЯ ДЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още