IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще отпадне ли забраната за внос на украинско зърно?

Падането на забраната за внос на зърно от Украйна не е обсъждано със земеделския министър Кирил Вътев

10:58 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Решението на депутатите от Комисията по икономическа политика в парламента за отпадане на забраната за внос на украинско зърно ще повиши напрежението в аграрния сектор и ще има протести. Това каза земеделският министър Кирил Вътев по bTV. Той уточни, че предложението да не се удължава забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември не е обсъждано с него.

Вчера на извънредно заседание парламентарната икономическа комисия одобри проекта с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Предстои гласуване в пленарната зала.

„С мен не е обсъждано падането на забраната за внос на зърно от Украйна“, каза Вътев и допълни, че се надява на разум при окончателното решение не само от страна на депутатите, но и от страна на земеделските производителите.

На този етап предложението не е окончателно, защото тепърва предстои гласуване в пленарната зала.

Вътев каза, че земеделските производители са задръстили мрежата на Министерство на земеделието с декларации за стачна готовност. Но се надява депутатите да оценят вътрешната обстановка и да оценят какво ще предизвика решението на народните представители след решението им за вноса на пшеница от Украйна.

Министърът на земеделието посочи, че голяма част от земеделските стопани се намират в критично състояние заради сериозното повишение на себестойност на продукцията декар площ и  повишаването на всички разходи за производство.

По думите му българските производители нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки. „Сегашната стопанска година е тежка и със, и без забрана. Имаше суша, наводнения, срив на пазара на зърно, а откакто започна войната в Украйна, нищо не е същото“, каза още Вътев.

Той посочи, че не е виждал анализ как отпадането на тази забрана би повлияла на нашите земеделски производители. Той допълни, че България е солидарна с Украйна. „България е съпричастна максимално и съдейства, но ние имаме собствено производство, имаме и наши производители, които трябва да защитим“, каза Вътев.

Кирил Вътев смята, че законодателството се нуждае от генерален ремонт, за да може да се подреди земеделието. „Нашият пазар е като разграден двор... Всеки може да внася каквото иска и откъдето иска“, каза министърът на земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още