IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в растениевъдството се понижават с над 30,5% в края на септември

Но докато през третото тримесечие цените на зърнените и техническите култури отбелязват намаление за една година с над 30%, при зеленчуците и плодовете има увеличение с 9,5%

21:39 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Индексът на цените на производител в селското стопанство за третото тримесечие на тази година се понижава с 24,9% на годишна база в резултат на понижение на индекса на цените на продукцията от растениевъдството с 30,5%, въпреки че има повишение на индекса на продукцията от животновъдството – с 10,5%. Това показват данни на Националния статистически институт.

В НСИ изчисляват, че спрямо година по-рано цените на селскостопанската продукция отбелязват спад с 23,8%, като в растениевъдството те се понижават с 29,9%, а в животновъдството се увеличават с 13,9%.

Индекси на цените на производител в селското стопанство

От юли до септември спрямо същия период на миналата година е регистриран спад в цените на зърнените култури - с 37,1%, и в цените на техническите култури - с 33,7%, в резултат на намалението на цената на меката пшеница - с 38,1%, и на слънчогледа - с 35,6%. Увеличение е отчетено в цените на зеленчуците и плодовете - с 9,5%.

По данни на статистиката на годишна база цените на живите животни се увеличават с 21,2% в резултат на нарастването на цените на едрия рогат добитък - с 13,8%, свинете - с 30,4%, и на бройлерите - с 18,4%. При продуктите от животновъдството е регистрирано увеличение на цените с 0,7%, което е в резултат на понижението на цените на кравето мляко - с 5,8%, и увеличението на цените на кокошите яйца за консумация - с 11,8%.

През третото тримесечие, в сравнение с година по-рано, по-ниски са цените на зърнените култури - с 35,5%, в резултат на спада на цените на меката пшеница - с 36,9%, а при техническите култури намалението е в размер на 33,6%, в резултат на намалението на цените на маслодайния слънчоглед - с 35,5%. Това намаление не може да бъде компенсирано от ръста на цените на зеленчуците и плодовете - с 5,5%.

През третото тримесечие на годишна база НСИ регистрира ръст в цените на животновъдството при живите животни. Те се увеличават с 28,3%, в резултат от повишаването на цените на свинете - с 36%, и на птиците - с 27,4%. Цените на продуктите от животновъдството отбелязват ръст от 0,8%, което е в резултат на увеличението на цените на млякото от дребен рогат добитък - с 12,8%, и на кокошите яйца за консумация - с 11,1%. При цените на кравето мляко обаче има спад от 5%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство

Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за третото тримесечие на 2023 г. е по-нисък с 10.8% спрямо същото тримесечие на предходната година и със 7,6% спрямо 2022 година.

От юли до септември НСИ отчита годишно повишение в цените на: посевния и посадъчния материал - с 9,9%, и ветеринарномедицинските продукти - с 4,6%. Намаляват цените на: електроенергията и горивата - с 8,5%, минералните торове - с 44,9%, продуктите за растителна защита - с 5,4%, и фуражите - с 0,6%.

Спрямо миналата година по-високи са цените на: посевния и посадъчния материал - с 12,8%, ветеринарномедицинските продукти - с 5,9%, и фуражите - с 5,5%. Намаляват цените на: електроенергията и горивата - с 3,5%, минералните торове - с 41,7%, и продуктите за растителна защита - с 3.3%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още