IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще наложи временни ограничения за вноса на някои украински стоки

Ограниченията няма да бъдат в сила за вноса на пшеница, въпреки че за това настояваха някои от държавите членки

11:20 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

Страните от Европейския съюз се споразумяха за временни ограничения върху вноса на някои украински хранителни продукти, който според някои държави членки е дестабилизирал селскостопанския пазар, предаде Ройтерс.

Преговорите продължиха със седмици на фона на протестите на фермери срещу евтиния внос от Украйна. В Полша се стигна до блокиране на границата с бившата съветска република и изсипване на украинско зърно върху железопътни релси, отбелязва Ройтерс.

Споразумението по-конкретно се отнася за „птичето месо, яйцата, захарта, овесените ядки, зърнените храни, царевицата и меда“, посочва ДПА. В ЕС ще може да бъдат внасяни без мита само ограничени количества от тези продукти. Ограничение обаче няма да бъде налагано на пшеницата, въпреки че държави като Франция и Полша първоначално настояваха за това, съобщава АФП.

Споразумението бе договорено от представители на Европейския парламент и на белгийското ротационно председателство на Съвета на ЕС, но трябва да бъде одобрено официално от ЕП и от страните членки. То се разглежда като опит на европейските политици да демонстрират на земеделските производители, че са на тяхна страна, с оглед на предстоящия през юни европейски вот.

Ако това стане, договорените ограничения ще влязат в сила на 6 юни за период от една година.

Колко тежко ще се отразят рестрикциите на украинската икономика ще зависи от това дали нападнатата от Русия страна ще успее да намери нови пазари за своята селскостопанска продукция, отбелязва ДПА.

По предварителни оценки на дипломати ограниченията ще намалят с около 240 млн. евро сумата, която украинските земеделци печелят в ЕС, спрямо 2023 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още