IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчете първи смъртни случаи от COVID от над година

Двама души са починали в североизточния регион Цзилин

09:45 | 19.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Континентален Китай съобщи за първите смъртни случаи от COVID-19 от повече от година на уебсайта на Националната здравна комисия, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Двама души са починали в североизточния регион Цзилин.

Новината - Китай съобщи само за два смъртни случая от коронавирус за цялата 2021 г., последният на 25 януари - идва в момент, когато страната се бори с най-разпрострялото се огнище до момента, като поддържа подход на нулева толерантност, използвайки "динамично изчистване" - кратки затваряния и бързо тестване, когато се открият случаи.

Цзилин, граничещ със Северна Корея и Русия, е в сърцето на сегашната вълна, като броят на случаите съставлява над две трети от общия брой инфекции.

Последните смъртни случаи увеличиха общия брой на жертвите в Китай от началото на пандемията до 4638. Страната съобщи за 2228 нови потвърдени случая на коронавирус на 18 март,  а ден по-рано бяха регистрирани 2416.

От новите случаи 2157 са предадени по местен път в сравнение с 2388 ден по-рано, като 78 процента от тях са се появили в Цзилин и други са открити в югоизточната провинция Фудзян, в южната част на провинция Гуандун и на други места.

Броят на новите безсимптомни случаи, които Китай не класифицира като потвърдени случаи, е 1823 в сравнение с 1904 случая предишния ден. Към 18 март в континентален Китай са потвърдени общо 128 462 случая.

Първите случаи на жертви от повече от година насам бързо привлякоха вниманието в социалните мрежи.

"Два нови смъртни случая от COVID в Цзилин" беше водеща тема на  китайската платформа Weibo, подобна на Twitter, като мнозина изразиха желание за повече информация за двете жертви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още