IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Профилактиката с йодни таблетки е вредна за здравето, предупреждава експерт

Презапасяването с йодни таблетки е безсмислено, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов

21:24 | 22.03.22 г.
Профилактиката с йодни таблетки е вредна за здравето, предупреждава експерт

Презапасяването с йодни таблетки е безсмислено, защото те се приемат около пет-шест часа преди евентуалното инхалиране на радиоактивен йод. Пиенето им месеци и дори седмици преди това е вредно. Йодните таблетки се пият максимум 10 дни. Това обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Хората могат да си закупят йодни таблетки от аптеките, освен това държавата също раздава при извънредна ситуация. Таблетките в Държавния резерв се раздават в случай на нужда, дозировката е същата, целта е същата. Не е необходима профилактика", заяви Костов, като допълни, че са налице странични ефекти от приема на йод като обриви, диария, тахикардия.

„Надявам се тези количества, които се купуват в момента, да не се пият сега, а да са само в случай на необходимост. Това има някакво основание, защото наистина трябва да се реагира бързо, когато има такава нужда и може държавата да не успее да раздаде таблетките, които има в Държавния резерв”, каза събеседникът.

"Производители много бързо реагираха, вече има няколко доставчици и цените са много по-ниски. Когато доставчикът на таблетките калиев йодит беше само един, цената стигна до 27 лв., а сега може да се купи за около 4 ;в", посочи председателят на браншовата асоциация.

Очакват ли се фалити на аптеки заради цените на енергоносителите и други теми от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още