IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО предупреждава за нов ръст на болните от коронавирус по света

За седмица са регистрирани 12 млн. случая – 7 на сто повече от предходния период; смъртните случаи обаче намаляват

10:01 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мерки в карантинизиран квартал на Шанхай, Китай.<em> Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Мерки в карантинизиран квартал на Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През изминалата седмица повече от 12 млн. души са се заразили с коронавирус, а повече от 32 хил. са починали, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА.

Броят на откритите случаи се е увеличил със 7 на сто в сравнение с предходните седем дни, а броят на смъртните случаи е намалял с 23 процента, допълва СЗО.

След значителен спад от края на януари броят на новите случаи на COVID-19 се увеличава за втора поредна седмица, като от 14 до 20 март той е нараснал със 7%, се казва в седмичния бюлетин на организацията.

В същото време смъртните случаи намаляват. През последните седем дни смъртните случаи са с 23 на сто по-малко, отколкото през предходната седмица. В СЗО е била получена информация за общо заразени 12 384 300 души. Регистрирани са 32 959 смъртни случая.

В сравнение с предходната седмица (7-13 март) в западната част на Тихия океан се наблюдава 21-процентно увеличение на инфекциите. Европа, на която се падат 42 на сто от новите инфекции в световен мащаб през седмицата, остава стабилна, а в останалите четири региона на СЗО заболеваемостта е намаляла. Особено значителен спад е регистриран в Източното Средиземноморие (41 на сто). Смъртните случаи се увеличиха в Западнотихоокеанския регион (5 на сто). В останалите региони те намаляват, особено в Северна и Южна Америка (с 42 процента) и Източното Средиземноморие (с 38 процента). В Африка е регистриран спад от 19 на сто, а в Европа - от 15 процента.

По-рано от СЗО разкритикуваха действията на някои Европейски държави, включително Германия, Франция, Италия и Великобритания, заради това, че са отменили своите антиковидни мерки твърде внезапно. Те се оказват изправени пред рязко нарастване на случаите под въздействието на подварианта BA.2 на варианта омикрон, заяви във вторник високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО).

На пресконференция по време на посещение в Молдова, директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге каза, че настоящата епидемична ситуация на континента изисква бдителност, но добави, че остава "оптимист".

„Държавите, в които наблюдаваме особено голям ръст, са Великобритания, Ирландия, Гърция, Кипър, Франция, Италия и Германия“, каза Клуге. Той отбеляза, че „тези страни внезапно" са преминали от „прекалено строги" към „недостатъчни“ мерки.

По данни на СЗО броят на новите случаи в Европа е намалял рязко след пика си в края на януари, но отново е започнал да се покачва от началото на март. Според епидемиолози този ръст се обяснява по-конкретно със сегашното преобладаване на подварианта BA.2 на омикрон, който е приблизително 30 процента по-заразен, но не е по-опасен от своя предшественик BA.1, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още