IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маските няма да са задължителни в градския транспорт от четвъртък

COVID-19 вече се приравнява към сезонния грип и останалите респираторни заболявания

16:16 | 23.08.22 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изискването за носене на предпазна маска в градския транспорт в цялата страна ще отпадне от четвъртък, 25 август. Това обяви проф. Радка Аргирова след заседанието на експертната група към Министерство на здравеопазването, която следи актуалната епидемична ситуация у нас, съобщава БНТ.

Остава задължителното носене на предпазни маски в болници, аптеки, поликлиники, оптики и домове за възрастни хора.

По думите на проф. Аргирова през следващия месец се очаква постепенно да започне приравняването на COVID-19 към сезонния грип и останалите респираторни заболявания. 

"Попадаме в ендемичния период на този вирус. Той постепенно ще се приравнява към другите респираторни заболявания като грипа“, посочи професорът.

По думите на Аргирова това ще се види към началото на учебната година.

„В страната има видимо намаляване на броя на новите случаи. Има сравнително около 1000 новооткрити заразени дневно, а броят на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения се задържа под 50. Така че вече можем да си позволим да кажем, че ние управляваме епидемията. Можем ние да кажем какви да бъдат мерките, а не вирусът да ни ги налага", каза проф. Аргирова.

Заповедта за отпадане на изискването за носене на маски в обществения транспорт се очаква да бъде издадена утре и да влезе в сила от този четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Един Българин ... Държавата на самоуките медицински специалисти държи второ място по смъртност в света ... Виж балaмурниците от другите европейски държави къде са по смъртност ... :))) ... https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
Че кой ги е носил изобщо в адския или пък в аптеките? :) Незаконни ограничения не приемаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още