IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще изисква отрицателни тестове за кацащите от Китай пътници

Някои от пристигащите от народната република да бъдат изследвани за Covid на произволна основа и на Стария континент 

07:15 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС одобриха временни предпазни мерки за полетите от Китай, съобщи Шведското председателство на Съвета на ЕС. Предвижда се мерките да бъдат преразгледани отново след две седмици и след възобновяването на полетите между ЕС и азиатската държава, прекъснати с началото на пандемията от Covid-19 през 2020 година, предава БТА.

Държавите в ЕС се очаква да изискват от пътуващите от Китай да представят отрицателно изследване, направено до 48 часа преди полета. Предвижда се пътниците от и към Китай да бъдат призовани да носят по време на полета маски с висока защита (FFP2/N95/KN95). Уточнява се, че първите полети от Китай до ЕС са предвидени за 8 януари.

На третото поредно заседание на европейските експерти по този въпрос в последните дни е решено някои от пристигащите от Китай на произволна основа да бъдат изследвани за Covid и в ЕС. Въвеждат се задълбочени проверки на отпадните води на европейските международни летища и от самолетите от Китай, за да се установи дали се разпространяват нови щамове на вируса на болестта.
 

По-рано тази седмица говорителката на китайското външно министерство предупреди, че страната ще отвърне на удара на държавите, които налагат ограничения за Covid на нейните пътници с „политически цели".  

 

Препоръката на ЕС е взета в момент, когато редица държави, сред които САЩ, Франция, Италия и Испания, вече са наложили по-строги мерки на пътниците, влизащи от Китай. Според говорител на Европейската комисия мнозинството от страните от ЕС подкрепят задължителното тестване преди заминаване и много от тях призоваха за обща политика в целия ЕС.  

Новите препоръки не налагат нови правила, но държавите членки се споразумяха да преразгледат ситуацията в средата на януари. 

Нулевият Covid в Китай 

След близо три години Китай разхлабва строгата си стратегия за нулево ниво на Covid, която затрудняваше влизането в азиатската страна, тъй като изискваше от всички пристигащи да се изолират в продължение на дни в хотели или лагери. Пекин все още изисква от пристигащите пътници да се тестват за Covid, преди да се качат на самолет за Китай. 

Новите съвети на ЕС надхвърлят препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който заяви през миналата седмица, че правилата за скрининг и ограниченията за пътуване не са оправдани. „Не се очаква рязкото увеличаване на случаите в Китай да повлияе на епидемиологичната ситуация с Covid-19" в Европа, заяви той. 

Авиокомпаниите заклеймиха идеята за въвеждане на нови ограничителни мерки, които могат да намалят възможността на пътниците да пътуват свободно.

Международната асоциация за въздушен транспорт, глобалната лобистка група на авиоиндустрията, заяви, че ограниченията в пътуването са доказали, че забавят пика на новите вълни от коронавирус само с няколко дни, вместо да ги спрат, като в същото време задушават международната свързаност, вредят на икономиките и унищожават работни места.

„Правителствата трябва да основават решенията си на научни факти, а не на политика", заяви генералният директор на IATA Уили Уолш.

И докато неочаквано бързото отваряне на Китай, дори когато там продължава да бушува вариантът Омикрон на Covid-19, може да е предвестник на по-силно от прогнозите съживяване на азиатските полети и полетите на дълги разстояния, доказано е, че ограничаването на границите е сериозна спирачка за резервациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още