IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащанията по ТЕЛК няма да спират при забавено преосвидетелстване

Депутатите подкрепиха единодушно на първо четене промени в Закона за хората с увреждания

16:11 | 11.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Плащанията по ТЕЛК няма да спират при забавяне на преосвидетелстване. Това решиха депутатите, като единодушно подкрепиха на първо четене промени в Закона за хората с увреждания, свързани с проблемите с Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Така решенията на ТЕЛК ще важат до явяването на хората с увреждания на комисия, за да запазят правата си.

Законопроектът за промени в Закона за хората с увреждания е внесен от народния представител Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

Законовите поправки позволяват хората с увреждания да продължат да получават месечните си помощи до излизането на новата им медицинска експертиза. Ако процентът на инвалидност се е променил и съответно новата полагаща се сума е по-малка от предходната, хората няма да са длъжни да възстановяват разликата.

Законопроектът е по предложение на омбудсмана Диана Ковачева и търси решение на проблемите със забавянето на органите на медицинска експертиза и невъзможността на гражданите на упражняват правата си не по тяхна вина. Той влезе в днешния дневен ред на парламента след вчерашния протест пред Министерския съвет на хора с увреждания. Една от причините е големият брой жалби на ощетени хора с увреждания поради изтеклите срокове на техните решения на ТЕЛК – средно с по 6 месеца.

При представянето на законопроекта Сачева посочи, че от парламентарната група са припознали предлаганите от омбудсмана законодателни изменения, с които решенията на ТЕЛК ще важат до явяване на хората с увреждания на комисия. Законодателната промяна е мотивирана с множеството жалби на ощетени хора с увреждания поради изтекли срокове на техните решения на ТЕЛК и съществено забавяне от средно шест месеца на новите такива, съобщава БТА.

Сачева посочи, че особено сериозен е проблемът за гражданите, чиито решения от ТЕЛК са изтекли след 30 юни 2022 г. и така на практика остават без средства и без социална подкрепа. 

Неспазването на сроковете води и до сериозни нарушения на действащата нормативна уредба в т.ч. и на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Сачева отбеляза, че след изтичането на експертното решение се спират пенсиите за инвалидност, добавките към пенсията и тези за чужда помощ по Кодекса за социално осигуряване (КСО), както и месечната финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания. Освен това в този период хората са лишени и от други права, отбеляза депутатът - ползваната от тях лична помощ, данъчни облекчения, преференциални карти за ползване на транспорт, освобождаване от заплащане на винетен стикер.

Сачева обясни, че с измененията се разрешава и друг проблем, свързан със случаите, в които се отмени експертното решение от НЕЛК и се върне за второ ново произнасяне. Тя посочи, че за периода до новото произнасяне гражданите няма да остават без отпусканата им до този момент подкрепа, а в случаите, в които има промяна в процента на инвалидност, определен от ТЕЛК, гражданите няма да се налага да връщат средствата, които са получили в този период.

В хода на дебата принципна подкрепа за законопроекта изказаха от "БСП за България", "Демократична България", "Продължаваме промяната".

Илиана Жекова от левицата каза, че при забавяне на преосвидетелстването предоставянето на личната помощ може да бъде прекъснато за осем месеца. Тя посочи, че поради липсата на средства хората влошават здравословното си състояние.

Елисавета Белобрадова от ДБ каза, че промените, които се правят, са частични, закъснели, но като цяло необходими.

Искрен Арабаджиев заяви, че ПП ще подкрепи законопроекта на първо четене, тъй като това ще облекчи отчасти проблемите, които са натрупани в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още