IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УНИЦЕФ: Пандемията разклати доверието в детските ваксини

У нас едва 63% от българите смятат, че ваксините са важни за децата

11:10 | 20.04.23 г. 1
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Хората в цял свят са изгубили доверие във важността на рутинните детски ваксини срещу смъртоносни болести като морбили и полиомелит по време на пандемията от Covid-19, показва нов доклад на УНИЦЕФ.

В 52 от 55 страни в проучването общественото възприятие за ваксините за деца се влошава между 2019 и 2021 г., казва агенцията, цитирана от Ройтерс.

Данните са „тревожен предупредителен сигнал“ за нарастващо колебание относно ваксините на фона на дезинформация, намаляващо доверие в правителствата и политическа поляризация, казват от УНИЦЕФ.

„Не можем да позволим доверието в рутинните имунизации да стане поредната жертва на пандемията“, каза в изявление Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. „В противен случай следващата вълна от смъртни случаи може да бъде от повече деца с морбили, дифтерия или други предотвратими болести“.

Промяната във възприятието е особено тревожна, тъй като идва след най-големия устойчив спад в детската имунизация от едно поколение заради прекъсванията по време на пандемията с COVID.

Общо в света 67 млн. деца са изпуснали една или повече потенциално животоспасяващи ваксини по време на пандемията, а усилията този пропуск да се навакса засега са в застой въпреки увеличаващите се епидемии.

Картината относно доверието във ваксините варира в световен мащаб, показва докладът на УНИЦЕФ, който е и водещият годишен доклад за състоянието на децата в света на организацията.

В България се наблюдава наистина рязък спад в доверието към ваксините в детска възраст. Според последните данни, които са за 2022 г., 63% от българите смятат, че ваксините са важни за децата. За сравнение, само три години по-рано, този процент е бил 83%.

Много по-малък процент от българите са на мнение, че ваксините са безопасни – едва 58 на сто при 70% през 2019 г. В същото време според 65% от българите, анкетирани през 2022 г., ваксините са ефективни, докато през 2019 г. този процент е бил 81 на сто.

В някои страни, сред които Папуа Нова Гвинея и Южна Корея, съгласието с твърдението „ваксините са важни за децата“ е намаляло с 44 процентни пункта и с повече от една трета в Гана, Сенегал и Япония. В Съединените щати доверието е намаляло с 13,6 пр.п. В Индия, Китай и Мексико доверието остава като цяло същото или се повишава.

Докладът подчертава, че доверието във ваксините може лесно да се промени и резултатите може да не показват дългосрочна тенденция.

Въпреки спада в доверието повече от 80% от респондентите в почти половината от анкетираните страни все още казват, че детските ваксини са важни.

Данните са събрани от проекта за доверие в ваксините към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
"Пандемията разклати доверието в детските ваксини"? ? ? НЕ "Пандемията" разклати доверието ! Разклатиха го отговорните за информиране, защита и лечение на населението, които лъг аха без да мислят за последствията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още