IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО обяви край на глобалната извънредна здравна ситуация заради COVID

Смъртността от заболяването е намаляла от 100 хил. души на седмица през януари 2021 г. до 3500 души на седмица към 24 април тази година

18:52 | 05.05.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

COVID-19 вече не представлява глобална здравна извънредна ситуация, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в петък. Това е голяма крачка към края на пандемията, която отне живота на над 6,9 млн. души, наруши световната икономика и опустоши цели общности, отбелязва Ройтерс.

Комитетът за извънредни ситуации към СЗО проведе заседание в четвъртък и препоръча агенцията на ООН да обяви край на извънредната ситуация за общественото здраве, будеща международно притеснение, която беше в сила над три години.

„С голяма надежда обявявам края на COVID-19 като глобална извънредна здравна ситуация“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и допълни, че краят на извънредното положение не означава, че COVID вече не е глобална здравна заплаха.

Комитетът за извънредни ситуации към СЗО за първи път обяви, че COVID представлява най-високо ниво на тревога преди повече от три години, на 30 януари 2020 г. Статутът помага за съсредоточаването на международното внимание върху здравна заплаха, както и за засилване на сътрудничеството за намиране на ваксини и лекарства.

Отмяната му е признак за напредъка, който светът постигна в тези области, но COVID-19 ще се задържи, въпреки че вече не представлява извънредно положение, заяви СЗО.

„COVID променя света и променя нас. И така трябва да бъде. Ако се върнем към положението преди COVID-19, няма да извлечем поуките си и ще провалим бъдещите поколения“, каза Гебрейесус.

Смъртността е намаляла спрямо връхната точка от над 100 хил. души на седмица през януари 2021 г. до малко над 3500 на седмица към 24 април 2023 г., сочат данните на СЗО.

Организацията не обявява началото или края на пандемията, въпреки че започна да използва термина COVID през март 2020 г.

Миналата година американският президент Джо Байдън заяви, че пандемията е приключила. Подобно на много други страни най-голямата икономика в света започна да отменя вътрешното си извънредно положение заради COVID, което означава, че ще спре да плаща за ваксини наред с други придобивки.

Други региони предприемат сходни стъпки. ЕС съобщи през април м. г., че извънредната фаза на пандемията е приключила, а ръководителят на СЗО за Африка Матшидисо Моети заяви през декември, че е време да се върне рутинното управление на COVID на континента.

Краят на извънредното положение може да означава, че международното сътрудничество или усилията за финансиране също са прекратени или че вниманието ще бъде пренасочено, въпреки че мнозина вече се приспособиха с отслабването на пандемията в различните региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 11 месеца
Да, ама фонденбайденмайнен не признава такива отстъпления от борбата с опасния вирус и ще продължи да разпродава ваксините на заплашените от явна смърт бедни европейски роднини. Като България, дето отказва да заплати неизползваните и натресени й ваксини. Ще заплати, няма къде да ходи. Фармата няма да губи, я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop... обладаният антиваксър-мангъроид пак бълнува ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 11 месеца
Смъртността от заболяването 100 хил. души на седмица през януари 2021 г. - дааа а какво стана през януари 2021 г - тогава беше пикът на масовото инжектиране със смъртоносни експериментални терапии, заблуждаващо наричани "ваксини". Невероятно, но преди тях смъртността от "ковид" беше двойно по-ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още