IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщане след Covid - европейските ваканционни дестинации отчитат рекорден сезон

Инфлацията и хаосът с полетите не са възпрели пътниците, но възстановяването скоро може да приключи  

17:30 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Канарските острови отново за магнит за туристите. Снимка: ЕРА
Канарските острови отново за магнит за туристите. Снимка: ЕРА

След две слаби години туристическата индустрия в големите европейски ваканционни страни може да си отдъхне с облекчение. Инфлацията, хаосът по летищата или сушата и пожарите в Южна Европа не спряха хората от желанието им да пътуват. Ваканционните региони се възползваха и от факта, че много граждани избраха да почиват в собствената си страна.

Според първите данни за основния сезон Франция и Гърция се отправят към нови рекорди по отношение на посетителите и приходите, докато Италия и Испания отново се доближават поне до нивото от предишната пикова 2019 г.

Това е облекчение за икономиките на страните: в Гърция туризмът допринася за повече от 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) през добрите години, а в  Испания той генерираше 12,4 процента преди пандемията. Германският Handelsblatt прави обзор за сезона, който се очаква да постави нов рекорд. 

Франция: Надежда за „историческа година“ 

Френският министър на туризма Оливия Грегоар е доволна: „2022 г. беше изключителна", каза тя, правейки равносметка на летния сезон тази седмица. Туристическата индустрия на Франция все още се опасяваше от последиците от пандемията през тази година и не предвиждаше връщане към нивата отпреди кризата преди 2023 г.

Но данните от това лято са красноречиви: средиземноморският регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг регистрира с 1,1% повече посетители през юли и август в сравнение с периода преди пандемията, Париж се радва на поне 0,3% увеличение. Според правителствени оценки приходите на ресторантите и хотелите това лято вероятно ще бъдат с около десет процента по-високи от предишния рекорд, поставен през 2019 г. Чуждестранните туристи се завръщат и в Париж. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg Чуждестранните туристи се завръщат и в Париж. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

За юли и август 23 милиона са продадените билети от Националната железопътна компания, което е с 10% повече в сравнение с преди пандемията. 18% по-високи са оборотите на атракционните паркове. Увеличение има и при хотелите - между 22% и 30% е ръстът на приходите на стая, благодарение на гостите от САЩ и Залива, които предпочитат 5-звездните хотели. 

Между 5 и 7 процента повече нощувки са регистрирали къмпингите, най-вече заради завърналите се туристи от Нидерландия, Белгия, Германия и Великобритания.

По думите на ресорния министър туризмът е двигател на френската икономика с дял от 8% от БВП и два милиона преки и косвени работни места.

Много от 35-те милиона французи, които отидоха на почивка през летните месеци, избраха дестинация в собствената си страна. Освен това браншовата асоциация ADN Tourisme регистрира 25 милиона чуждестранни гости. Преди всичко туристите от САЩ отново пристигаха масово в европейската дестинация. 

Испания: Балеарските и Канарските острови отново са на мода

Официалният летен отчет на Испания все още не е наличен, но вече се очертава положителна тенденция. В началото на основния сезон през юни и юли пристигат почти толкова туристи, колкото и преди кризата. През юли 9,1 млн. чужденци са посетили втората най-популярна дестинация за почивка в света – това са 92% от посетителите през предходната рекордна 2019 г.

Приходите са почти толкова високи, колкото и през 2019 г., а минусът е само 0,6 %. Почиващите в Испания са бръкнали по-дълбоко в джоба си още през юни: Всеки посетител харчи средно с десет процента повече. Испания също посреща все повече чуждестранни туристи. Снимка:  EPA/ELVIRA URQUIJO A. Испания също посреща все повече чуждестранни туристи. Снимка: EPA/ELVIRA URQUIJO A.

„В допълнение към възстановяването на най-важните ни европейски пазари се наблюдава и увеличение на броя на пристигащите от САЩ - пазар, който също се доближава до стойностите отпреди пандемията", заяви испанският министър на туризма Рейес Марото.

Асоциацията на туристическия бранш Exceltur очаква тази година приходите да достигнат 98% от тези през 2019 г.

Асоциацията приписва това развитие най-вече на чуждестранните туристи. Затова дестинациите, които са особено популярни сред чужденците, като Балеарските и Канарските острови, се възстановяват особено добре: приходите им от туризма през първите шест месеца вече са съответно с 3,5 и 3,6 % над нивото отпреди пандемията през 2019 г.

Гърция: голямо увеличение сред германските гости

След като през 2019 г. гръцката икономика отбеляза приходи от туризъм в размер на 18,2 млрд. евро, експертите от бранша очакват увеличение до поне 20 млрд. евро през тази година. Инициативата за туризъм  „Южно Егейско море“ вече отчете „най-добрата година в историята на нашите острови". Регионът включва Цикладите с острови като Миконос и Санторини, както и архипелага Додеканези около Родос и Кос.

През първите три седмици на август на летищата на тези четири острова са преброени над 700 000 пътници - с 16% повече от предишната рекордна 2019 г., когато Гърция беше посетена от общо почти 31,3 милиона туристи и 2,6 милиона круизни пътници. За тази година наблюдателите на пазара очакват петпроцентно увеличение на броя на посетителите в сравнение с 2019 г. И в Гърция отчитат възстановяване на туризма. Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg Topics И в Гърция отчитат възстановяване на туризма. Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg Topics

Наблюдава се голямо увеличение на туристите от Германия: през юли броят на германските пътници на летище Eleftherios Venizelos в Атина е с 29% по-голям, отколкото през същия месец на 2019 г. В Родос са пристигнали с 25% повече германски туристи, а в Хания на остров Крит броят им е със 78% по-висок.

Италия: Туристическите центрове остават магнити за гостите

Туризмът в Италия също се е възстановил след двете години на пандемията. Според браншовата асоциация Federturismo през уикенда около Успение Богородично в средата на август - официален празник в голям брой католически страни в Европа - броят на резервациите е бил с около един процент по-висок от този през 2019 г. Особено в градовете Рим, Флоренция и Венеция, които са особено популярни сред туристите, броят на нощувките отново се е увеличил значително.

От една страна, това се дължи на завръщането на американските, френските и британските туристи, които бяха отсъствали по време на пандемичните години. Освен това има и много италиански гости: осем от десет италианци останаха в родината си това лято и избраха морските курорти в южната италианска област Апулия, в Сицилия и на адриатическото крайбрежие. Южна Италия е магнит за туристи. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg Южна Италия е магнит за туристи. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Шефката на Federturismo Марина Лали е доволна: „В някои случаи заетостта беше 90 процента“. Заради горещата вълна обаче туристите от Германия и Франция са се пренасочвали към планините. Браншовата асоциация Confcommercio очаква приходи от чуждестранни туристи в размер на около 17 млрд. евро за третото тримесечие, което също би означавало връщане към нивата отпреди пандемията.

Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още