IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщане след Covid - европейските ваканционни дестинации отчитат рекорден сезон

Инфлацията и хаосът с полетите не са възпрели пътниците, но възстановяването скоро може да приключи  

17:30 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Канарските острови отново за магнит за туристите. Снимка: ЕРА
Канарските острови отново за магнит за туристите. Снимка: ЕРА

Турция: броят на посетителите се е увеличил повече от два пъти

Броят на туристическите престои в Турция също се е увеличил значително през тази година. Повече от 23 милиона чужденци са посетили страната от януари до юли 2022 г. Това съответства на увеличение от 128% само за първите седем месеца на годината в сравнение с приблизително десетте милиона чуждестранни туристи през цялата 2021 г., съобщи турското Министерство на културата и туризма в края на август. 

Слабата национална валута, лирата, в съчетание с ниските разходи за труд в страната, правят почивката в Турция много достъпна. По данни на Министерството на туризма тази година най-много посетители ще има от Германия - 2,9 милиона, следвана от Русия - 2,1 милиона. В началото на годината турските хотелиери все още се опасяваха, че резервациите за почивки от Русия ще намалеят рязко заради руската инвазия в Украйна.  Туристи пред джамията „Света София“ в Истанбул, Турция, в петък, 24 юни 2022 г.  Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg Туристи пред джамията „Света София“ в Истанбул, Турция, в петък, 24 юни 2022 г. Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

През първите седем месеца на 2022 г. 1,4 милиона българи са посетили Турция, което е четвъртата по големина група чуждестранни посетители след германци, руснаци и британци. През същия период на миналата година Турция е приела едва 453 000 български туристи. Все повече българи пристигат в Одрин през последните две-три седмици, тъй като за тях е много по-лесно да пътуват само с лична карта. 

Португалия: Оптимизъм въпреки трудното начало на годината

Отчетът в Португалия е малко по-различен. През първите седем месеца на годината броят на нощувките е бил с девет процента по-нисък от този през 2019 г., сочат предварителните данни на националния орган по туризъм Turismo de Portugal. Това се дължи главно на спада на чуждестранните гости. Turismo de Portugal обвинява за това, наред с други неща, липсата на азиатски туристи и хаоса по летищата.

Много авиокомпании отмениха полети през лятото поради липса на персонал. През юли обаче броят на туристите в Португалия вече се бе върнал на нивата отпреди кризата. 

Лисабон бе ударен от гореща вълна. Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg Лисабон бе ударен от гореща вълна. Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg В същото време приходите в отрасъла са се увеличили с осем процента само през първите шест месеца на годината в сравнение с 2019 г. Това потвърждава тенденцията, според която след кризата с пандемията пътуващите са по-склонни да харчат повече за почивката си. Освен това високата инфлация оскъпява пътуванията през тази година.

Поради това централната банка на Португалия очаква приходите от туристическата индустрия да надхвърлят с 4,2% показателя за 2019 г. Досега Португалия не очакваше пълно възстановяване на туризма преди 2024 г.

България: Посещенията на чужденци растат повече от пътуванията на българите

И в родината ни все още няма отчет за летния сезон. Но данните на НСИ за юли показват, че пътуванията на българите в чужбина растат двуцифрено, но посещенията на чужденци се увеличават повече. Над 1,533.млн. чужденци са посетили България, което е с 24,2% повече в сравнение с юли 2021 година. Транзитните преминавания през страната са 35,1% (538 500) от всички посещения на чужденци в България. Най-много посещения страната ни генерира от граждани от Румъния – 25,5%, Германия – 19,1%, и Полша – 11,0%. Извън ЕС най-силен източник на туристи за родината ни е Турция – 200 200 турци са посетили България.  Прекрасното пролетно време в Пловдив за Великден изкара пловдивчани и гости на града на празнични разходки из центъра и стария град. Много чуждестранни туристи са избрали града за почивка и Античния театър е задължителна спирка. Уличките на Стария град са изпълнени с хора, храмовете в града също са изпълнени от вярващи. Главната улица едва побира тълпата, а Великденският базар в центъра предлага красиви ръчно-изработени бижута и аксесоари, както и вкусни изкушения. БГНЕС/ЦВЕТАНА АРАНГЕЛОВА Прекрасното пролетно време в Пловдив за Великден изкара пловдивчани и гости на града на празнични разходки из центъра и стария град. Много чуждестранни туристи са избрали града за почивка и Античния театър е задължителна спирка. Уличките на Стария град са изпълнени с хора, храмовете в града също са изпълнени от вярващи. Главната улица едва побира тълпата, а Великденският базар в центъра предлага красиви ръчно-изработени бижута и аксесоари, както и вкусни изкушения. БГНЕС/ЦВЕТАНА АРАНГЕЛОВА

Плах поглед към бъдещето

Освен радостта от рекордите на това лято в туристическите дестинации има и несигурност за това как високите цени на е ергоизточниците и нарастващите разходи за живот ще се отразят на желанието за пътуване през следващите години. Освен това видимите последици от изменението на климата повдигат въпроса за устойчивостта на бранша.

Предвид изменението на климата туристическите практики трябва да се преосмислят, заяви френският министър на туризма Грегоар. Според нея индустрията не може да бъде изключена от целта на правителството да намали потреблението на енергия в икономиката с 10% през следващите две години.

В Италия браншовата асоциация Confcommercio предупреди, че до 120 000 хотелиери и ресторантьори са изложени на риск заради високите цени на електроенергията и газа. В Римини, на Адриатическото крайбрежие, някои хотели искат гостите да плащат допълнително за климатик в бъдеще или да държат минибара изключен. Без държавна помощ италианските хотелиери ще бъдат изправени пред допълнителни разходи за енергия в размер на повече от 1,5 млрд. евро през следващите дванадесет месеца. Лисабон бе ударен от гореща вълна. Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg	Лисабон бе ударен от гореща вълна. Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg

От друга страна, Гърция вижда в енергийната криза възможност за своя туризъм: дългосрочните туристи от Северна Европа, например пенсионери или дигитални номади, които работят онлайн и не зависят от местоположението си, биха могли да прекарат зимните месеци в Гърция, предлага ресорният министър Василис Кикилиас. „Зимата ни е по-мека и затова разходите за енергия са по-ниски“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още