IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичните компании са похарчили 85 млрд. долара за придобивания тази година

Има опасения обаче, че възходът ще се забави заради действия на регулаторите в САЩ

10:47 | 12.06.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Фармацевтичните и биотехнологичните компании са похарчили 85 млрд. долара за придобивания през първите пет месеца на тази година, отбелязвайки силно възстановяване на сключването на сделки, докато се опитват да попълнят бъдещите си проекти от лекарства.

За сравнение, през същия период на 2022 г. сумата по сделки за сливания и придобивания (M&A) възлиза на 35,6 млрд. долара, а година по-рано – на 49,1 млрд. долара, посочва инвестиционна банка Stifel. Възходът в момента се подхранва от огромните парични резерви, натрупани от големите фармацевтични компании по време на пандемията от коронавирус и опасенията на инвеститорите за бъдещите перспективи за растеж, пише Financial Times.

В началото на годината най-големите фармацевтични компании в света са притежавали над 1,4 трлн. долара парични средства, показва анализ на EY. Освен това те са изправени пред изтичане на редица патенти за лекарства до края на десетилетието, което излага едни от най-продаваните лекарства на стойност 200 млрд. долара на генерична конкуренция и ще притисне приходите им.

Източник: FT Източник: FT

Pfizer, Merck и Sanofi са лидери в съживяването на M&A сделките тази година, обявявайки придобивания за няколко милиарда долара, макар че сключването на сделки в други пазарни сектори намалява рязко заради нарастващите лихвени проценти и по-затегнатото пазарно кредитиране.

„Това е голям обрат и напълно се противопоставя на тенденцията на M&A пазара“, коментира Тим Оплър, управляващ директор в глобалната група за здравеопазване в Stifel. “Ако запази темпа от първите пет месеца и една седмица [от юни], вървим към сделки за 215 млрд. долара тази година“. През 2022 г. общата стойност на фармацевтичните сделки достигна 127 млрд. долара, а през 2021 г. - 149 млрд. долара.

Графика: FT Графика: FT

Редица мениджъри, банкери и анализатори в сектора обаче изказват опасенията си за нарастващите опасения, че антитръстовите регулатори в САЩ са започнали да действат срещу консолидирането на сектора.

Миналия месец Федералната комисия по търговия (FTC) например предизвика шок, когато заведе дело, за да блокира придобиването от Amgen на Horizon Therapeutics – сделка за 28 млрд. долара, обявена през декември, която даде старт на възстановяването на M&A активността.

Комисията предупреди, че „необузданата“ консолидация на фармасектора повишава цените за пациентите в първото си решение от над десетилетие за блокиране на сливане в сектора. Освен това тя заяви, че сделката ще позволи на Amgen да използва отстъпки за своите съществуващи хитови лекарства, за да окаже натиск върху застрахователните компании и мениджърите на аптеките да облагодетелстват два монополни продукта на Horizon. Amgen заяви, че ще оспори решението в съда, но опасенията в сектора остават.

Важността на малките до средни по размер биотехнологични компании за разработването на лекарства расте бързо през последните две десетилетия. Миналата година нововъзникващи биофармацевтични компании са били отговорни за рекордните 65% от молекулите в развиващите се проекти без участието на по-голяма компания, което е повишение спрямо под 50 на сто през 2016 г. и 34% през 2001 г., посочва Iqvia Institute.

Главният изпълнителен директор на Seagen Дейвид Епщайн казва за FT, че ако FTC отнеме възможността на големите фармацевтични компании да придобиват биотехнологични конкуренти, тогава „финансирането“ и „иновациите“ скоро ще пресъхнат за сектора.

„Надявам се, че FTC може да разбере как работи екосистемата“, казва той.

Биофармацевтичните компании са привлекли 54,6 млрд. долара финансиране миналата година, което е с 54% по-малко спрямо 2021 г. и е най-ниското ниво от 2016 г., показва доклад на EY, публикуван миналата седмица. Растящите лихви, спирането на IPO пазарите и сривът на Silicon Valley Bank – една от най-големите банки, финансиращи биотехнологичния сектор – означават, че много компании изпитват трудности в привличането на средства.

Миналата седмица Merck заведе дело срещу американското правителство заради нов закон, който дава на федералното правителство властта да договоря цени за някои от най-скъпите лекарства. Компанията твърди, че реформите в ценообразуването на лекарствата – критична част от политическата програма на президента Джо Байдън – са противоконституционни и „еквивалентни на изнудване“.

Експерти казват, че повишената готовност на държавните регулатори да се намесват в сектора предизвиква несигурност и риск за компаниите по отношение на големите придобивания.

Според Оплър от Stifel всяко охлаждане в M&A сектора все пак може да е временно, тъй като FTC може да бъде победена в съда предвид колко много правни експерти вярват, че аргументите ѝ не са силни. „Това всъщност може да освободи пазара да сключва повече сделки без страх от спиране от антитръстовата агенция“, казва той.

След действията на FTC срещу Amgen анализаторите в инвестиционната банка Evercore прогнозират, че размразяването на интереса на големите фармацевтични компании към мегасделките неизменно ще измести „консолидационния фокус към по-малки и на по-ранен етап в развитието си биотехнологични компании – и към повече от тях“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още