IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешните медици ще получат увеличението на заплатите си с натрупване

Това ще стане най-късно до края на октомври

18:18 | 28.08.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Всички работещи в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП)  в страната ще получат дължимите увеличения на възнагражденията си, които са в сила от 1 август 2023 г. Това уверяват от Министерството на здравеопазването.

От ведомството напомнят, че по централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ са одобрени средства в размер на 30 млн. лв. за увеличение на възнагражденията в Центровете за спешна медицинска помощ и Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

С Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество за сектора е договорено основните възнаграждения в ЦСМП да се увеличат с 22% за всички работещи в системата. За работещите в РЗИ е решено увеличението на индивидуалните работни заплати да е 20%.

Предстои до края на септември Министерство на здравеопазването да внесе за разглеждане в Министерския съвет постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на министерството за 2023 г. за увеличение на възнагражденията на персонала в ЦСМП и РЗИ и дължимите средства за социално-битово и културно обслужване за персонала.

Осигуряването на тези средства ще даде възможност да се извърши промяна по бюджетите на Центровете за спешна медицинска помощ и Регионалните здравни инспекции.

Най-късно до края на октомври, в зависимост от необходимото технологично време за въвеждане на начисленията във ведомостите, ще бъде изплатено увеличението на работещите в ЦСМП и РЗИ. Всички служители в тези структури ще получат накуп разликата до новия размер на работните заплати за август и септември 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още