IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичната Bristol-Myers Squibb купува онкологичен конкурент за 4,8 млрд. долара

Bristol ще поеме портфолиото от лекарства на Mirati, които са насочени към генетичните причини за специфични видове рак

10:08 | 09.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb съобщи в неделя, че придобива производителя на лекарства срещу рак Mirati Therapeutics за 4,8 млрд. долара. Така компанията диверсифицира онкологичния си бизнес и добавя лекарства, които се надява, че ще помогнат да компенсират очакваните изгубени приходи от изтичането на патенти по-късно това десетилетие, съобщава Ройтерс.

Bristol ще поеме портфолиото от лекарства на Mirati, които са насочени към генетичните причини за специфични видове рак, включително лекарството за рак на белия дроб, Krazati, което беше одобрено през декември.

Второ съединение – MRTX1719 – което може да се използва при някои видове рак на белия дроб, също е привлекателно за компанията, казаха в интервю ръководители на Bristol.

„Смятаме, че това наистина помага за стратегическото допълване на нашето онкологично портфолио, но също така, от финансова гледна точка, ще помогне в търговско отношение през последната половина на десетилетието“, каза Адам Ленковски, главен директор по комерсиализацията на Bristol.

Компанията каза, че ще купи Mirati за 58 долара на акция в брой, или около 4,8 млрд. долара. Mirati разполага с около 1,1 млрд. долара в брой, така че „по същество плащаме стойността на компанията от 3,7 млрд. долара... смятаме, че с това получихме много привлекателна сделка“, казва Ленковски.

Акционерите на Mirati ще получат и едно нетъргуемо право на условна стойност за всяка притежавана акция на Mirati, потенциално на стойност 12,00 долара на акция в брой, което може да донесе допълнителна стойност от 1 млрд. долара, каза компанията.

Bristol ще финансира сделката с комбинация от пари и дълг, се казва в изявление на компанията.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ през декември одобри лекарството за лечение на възрастни с напреднал рак на белия дроб.

„С множество таргетни онкологични активи, включително Krazati, Mirati е друга важна стъпка напред в усилията ни да разраснем нашето диверсифицирано онкологично портфолио и да укрепим допълнително портфолиото на Bristol Myers Squibb за втората половина на десетилетието и след това“, каза Крис Бьорнър, бъдещ главен изпълнителен директор на Bristol и настоящ главен оперативен директор, в изявление.

Базираната в Ню Йорк компания е подложена на натиск от намаляващото търсене на две от най-добрите ѝ лекарства – лечението на рак на кръвта Revlimid и разредителя на кръвта Eliquis, които са изправени пред генерична конкуренция.

Bristol купува Mirati в момент, когато акциите са значително по-евтини. Книжата на Mirati достигнаха 52-седмичен връх от 101,3 долара за брой на 28 ноември и сега се търгуват за 60,2 долара.

Очаква се сделката да намали печалбата на акция, която не е съобразена с американските счетоводни стандарти GAAP на Bristol, с приблизително 35 цента на акция през първите 12 месеца след приключването на трансакцията, се добавя в изявлението.

През април Bristol каза, че главният изпълнителен директор Джовани Кафорио ще се оттегли през ноември и ще бъде наследен от Бьорнър.

Миналата година Bristol придоби производителя на лекарства Turning Point Therapeutics за 4,1 млрд. долара в брой, за да подпомогне укрепването на арсенала си от лекарства срещу рак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още