IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичната Bristol купува производител на лекарство срещу шизофрения за 14 млрд. долара

Със сделката компанията се опитва да подхрани растежа си, докато патентите за по-стари терапии изтичат

15:05 | 22.12.23 г.
Снимка: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Фармацевтичната компания Bristol Myers Squib в петък е договорила закупуването на Karuna Therapeutics за 14 млрд. долара в брой, печелейки обещаващо експериментално лекарство за шизофрения, за да подхрани растежа си, докато патентите за по-стари терапии изтичат, съобщава Ройтерс.

Съгласно сделката Bristol ще плати 330 долара на акция в брой за Karuna, което представлява премия от 53,4% върху последната цена на затваряне на акциите ѝ.

Придобиването се случва около два месеца след сделката на Bristol за придобиването на производителя на лекарства срещу рак Mirati Therapeutics на стойност 5,8 млрд. долара.

Базираната в Ню Йорк Bristol е под натиск да разшири лекарствата си в развитие заради спадащото търсене на две от най-популярните ѝ лекарства – лечението срещу рак на кръвта Revlimid и разредителя на кръвта Eliquis, които са изправени пред генерична конкуренция.

„Очакваме KarXT да засили растежа ни до края на това десетилетие и през следващото“, каза главният изпълнителен директор на Bristol Myers в изявление.

Анализаторите прогнозират продажбите на лекарството, наречено KarXT, за милиарди долари. Решението за употребата му при възрастни трябва да бъде взето до септември следващата година, а компанията го тества и за лечение на пациенти с психоза, свързана с болестта на Алцхаймер.

Въпреки че съществуват няколко лекарства за шизофрения, KarXT принадлежи към нов клас лекарства, които вероятно ще причиняват по-малко странични ефекти като наддаване на тегло.

Акциите на Karuna се търгуваха нагоре до 314,01 долара, а тези на Bristol Myers поевтиняха с 3% в предпазарната търговия, тъй като се очаква компанията да финансира сделката главно чрез нов дълг.

Очаква се сделката да удари печалбата на акция на Bristol с приблизително 30 цента през 2024 г. поради разходите за финансиране.

Други покупки от производителя на лекарства тази година включват сделката му за разработване на лекарство с китайската Sichuan Biokin Pharmaceutical за едно от леченията ѝ на рак извън Китай и сделката му за 180 млн. долара за частния производител на лекарства Orum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още