IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за износ на инсулини и антибиотици за деца се удължава до края на януари

Направен е задълбочен анализ на актуалната ситуация с наличността на тези групи медикаменти

15:25 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С още един месец, до края на януари 2024 г., се удължава срокът на забраната за износ на инсулини и аналозите им, както и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.

След извършен задълбочен анализ на актуалната ситуация с наличността на посочените групи лекарствени продукти и по предоставена информация от Изпълнителната агенция по лекарствата и притежатели на разрешение за употреба е установена необходимост от удължаване на въведената забрана за износ, посочват от здравното министерство.

На 2 ноември поради зачестили сигнали за липсата на тези медикаменти в аптечната мрежа министърът на здравеопазването Христо Хинков забрани износа им със срок до 31 декември 2023 г.

С определянето на новия срок – до 31 януари 2024 г. ще се постигне баланс между целта на приложената мярка – осигуряване на достатъчно количество от тези лекарствени продукти, необходими за лечението на българските пациенти, опазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия. Наред с това няма да се наруши за дълъг период от време правото на икономическите субекти да осъществяват свободното движение на стоките, с които търгуват – лекарствени продукти.

Нотификация по спешна процедура на Европейската комисия е извършена чрез Министерството на икономиката и индустрията.

До изтичане на забраната за износ ще бъдат извършени обстойни проверки за наличностите в складовете на търговците на едро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още