IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидацията във фармаиндустрията продължава с нови сделки за 6,4 млрд. долара

В понеделник бяха обявени три нови придобивания в индустрията

16:30 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Три сделки на обща стойност 6,4 млрд. долара обяви фармацевтичната индустрия в понеделник, сигнализирайки за продължаващото консолидиране на сектора.

При първата сделка Boston Scientific е договорила закупуването за 71 долара на акция в кеш компанията за медицински технологии Axonics – производител на устройства за лечение на уринарни и чревни дисфункции, съобщава Bloomberg.

Цената на покупката оценява компанията на около 3,7 млрд. долара, съобщи базираната в Марлбъроу, щата Масачузетс, Boston Scientific в понеделник в изявление. Цената е с около 23% по-висока от цената на затваряне на акциите на Axonics в петък от 57,57 долара.

Сделката дава на Boston Scientific достъп до продуктово портфолио, което включва устройство, доставящо електрическа стимулация за възстановяване на комуникацията между мозъка и пикочния мехур.

Не се очаква покупката да повлияе съществено на коригираната печалба на акция на Boston Scientific за 2024 г. Акциите на Axonics поскъпнаха с 22% в предпазарната търговия, а тези на Boston Scientific остават като цяло без промяна.

Във втората сделка Johnson & Johnson обяви, че е договорила закупуването на разработчика на лекарства Ambrx Biopharma за 2 млрд. долара, с което получава достъп до лекарства, които принадлежат към клас таргетни терапии за рак, привличащи интерес и от други производители.

J&J ще плати по 28 долара на акция на Ambrx, което представлява премия от около 105% спрямо цената при последното затваряне на акциите. Книжата на компанията поскъпнаха до 27,24 долара в предпазарната търговия.

Ambrx разработва терапии, които принадлежат към класа лекарства, наречени конюгати на лекарства с антитела (ADC), които са описани от изследователите като „управляеми ракети“ за прицелване в раковите клетки и минимизиране на увреждането на здравата тъкан.

Сделката ще помогне на J&J да добави обещаваща терапия за рак и да се придвижи напред в гореща сфера за производителите на лекарства, които са свидетели на вълна от сделки през последните месеци.

На последно място Merck & Co обяви, че купува разработчика на лекарства срещу рак Harpoon Therapeutics за около 680 млн. долара, подсилвайки онкологичното си портфолио с имунотерапии.

Американският производител на лекарства засилва изграждането на бъдещи потоци от приходи, тъй като хитовата му имунотерапия Keytruda се доближава все повече до загубата на ключови патенти, отваряйки вратите за конкуренция от генерични варианти.

Merck е предложила 23 долара на акция в брой за базираната в Калифорния Harpoon, което представлява 118% премия спрямо последната цена на затваряне на акциите от петък.

Стойността на акциите на Harpoon скочи повече от два пъти в предпазарната търговия в понеделник, след като преговорите за сделка бяха съобщени за първи път от Bloomberg.

Harpoon има две имунотерапии в ранен стадий на развитие – една за вид рак на белия дроб, а другата за мултиплен миелом.

Имунотерапиите използват силата на имунната система на тялото за лечение на хора, страдащи от рак, и работят, като насочват Т-клетките на пациента да разпознават и атакуват рака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още