IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer обяви изненадваща печалба за тримесечието

Фармацевтичният гиаант потвърди и прогнозите си за 2024 г.

16:13 | 30.01.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичният гигант Pfizer отчете печалба за четвъртото тримесечие, която надви оценките на анализаторите, след като американското правителство е върнало по-малко дози от лекарството срещу Covid-19 от очакваното, съобщава Bloomberg.

Pfizer заяви, че 6,5 млн. дози от Paxlovid са били върнати до края на миналата година, което е довело до отрицателни продажби на лекарството за тримесечието от 3,1 млрд. долара. Производителят по-рано каза, че очаква да бъдат върнати 7,9 млн. дози.

Инвеститорите гледат към главния изпълнителен директор Алберт Бурла за признаци за отдъхване след тежката 2023 г. Преди приветстван заради продажбите, които надвишиха 100 млрд. долара благодарение на продуктите срещу Covid-19, компанията сега е изправена пред зоркия поглед на Wall Street заради прекалено високите си оценки за търсенето. Те доведоха до две понижения на насоките миналата година.

Коригираната печалба за тримесечието възлиза на 10 цента на акция, каза Pfizer, като оценките на анализаторите бяха за загуба от 19 цента. Продажбите за тримесечието от 14,2 млрд. долара с малко останаха под средната оценка за 14,4 млрд. долара.

Акциите на Pfizer останаха почти без промяна в предпазарната търговия.

Според широко приеманите счетоводни принципи приходите за тримесечието на компанията са се свили с 41% на годишна база при нетна загуба от 3,37 млрд. долара.

Pfizer потвърди финансовите си прогнози за 2024 г., които представи през декември, когато акциите ѝ се сринаха до 10-годишно дъно. Компанията очаква приходи за годината от 58,5 млрд. до 61,5 млрд. долара при коригирана печалба от 2,05 до 2,25 долара на акция. В бъдеще Pfizer заяви, че ще се фокусира върху търговското си изпълнение, за да увеличи максимално представянето на новопредставени и придобити лекарства.

САЩ са основен клиент на Paxlovid, откакто получи разрешение за употреба през декември 2021 г. От тази година компанията ще продава Paxlovid директно на частно застраховани пациенти на цени, които ще бъдат договаряни платците, и ще предлага програма за доплащане до края на 2028 г. Курсовете на лечение се връщат от правителството, за да се улесни този процес.

Pfizer се пренасочва от продукти срещу Covid, за да засили усилията си в лекарствата срещу рак. Въпреки това вероятно ще мине известно време, преди Wall Street да оцени онкологични лекарства като Padcev, които бяха спечелени с покупката на Seagen за 43 млрд. долара, казва анализаторът на Jefferies Акаш Теуари в бележка преди отчета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 2 месеца
Като осъдят и Румъния, печалбата ще счупи нагломера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 2 месеца
Всеки SADS е цент в печалбата! А иначе... "американското правителство е върнало по-малко дози от лекарството срещу Covid-19 от очакваното"... ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още