IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer отчете първата си тримесечна загуба от 2019 г.

Компанията отчита все по-слаб интерес към продуктите ѝ срещу Covid

17:14 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичният гигант Pfizer във вторник отчете първата си тримесечна загуба от 2019 г. насам, тъй като търсенето на продуктите ѝ срещу Covid е намаляло. Освен това компанията е отписала сериозна сума, след като американското правителство е върнало милиони дози от антивирусното лекарство Paxlovid, съобщава Ройтерс.

Компанията е отписала 5,6 млрд. долара през третото тримесечие, свързани с Paxlovid и ваксината Comirnaty, макар че по-голямата част от сумата бе обявена по-рано този месец.

Pfizer заяви още, че експерименталната РНК ваксина срещу грип, която разработва, е постигнала и двете си основни цели в проучване на късен етап при хора на възраст от 18 до 64 години. Компанията каза, че ваксината е постигнала целите за вторична имуногенност за щамове на грип тип А, но не и за щамове на тип B на вируса.

Pfizer, изправена и пред наближаваща загуба на патенти по много от най-продаваните ѝ лекарства, отговаря, инвестирайки в проучвания и придобивания, например сделката за 43 млрд. долара за компанията за терапии срещу рак Seagen, за да засили портфолиото си.

Продажбите на лекарството и ваксината срещу Covid-19, която Pfizer произвежда заедно с германския си партньор BioNTech, увеличиха приходите на компанията до рекордни нива през последните две години. Годишните нива на ваксинация обаче намаляха рязко, а търсенето на лекарства намаля, тъй като имунитетът на населението се увеличава.

Продажбите на Paxlovid са се сринали с 97% през третото тримесечие до 202 млн. долара, а приходите от ваксината достигат 1,31 млрд. долара спрямо 4,4 млрд. долара година по-рано.

Анализаторите очакваха продажби от 1,44 млрд. долара за ваксината и 618,20 млн. долара за Paxlovid, показват данни на LSEG.

Тъй като продуктите срещу Covid останаха под оценките, има допълнителен натиск през четвъртото тримесечие Pfizer да изпълни годишните си насоки за продажби, коментира анализаторът на BMO Capital Ивън Зайгерман.

Pfizer, която обяви програма за намаляване на разходите за 3,5 млрд. долара този месец, снижи прогнозата си за продажбите за 2023 г. от 9 млрд. долара, след като се съгласи да приеме обратно почти 8 млн. броя курса на лечение Paxlovid от американското правителство.

В същото време компанията потвърди прогнозата за годишните си продажби и печалба по-рано този месец.

Продажбите на наскоро пуснатата ваксина срещу RSV вирус Abrysvo са достигнали 375 млн. долара през тримесечие.

Pfizer регистрира загуба от 42 цента на акция за третото тримесечие. Година по-рано тя отбеляза печалба от 1,51 долара на акция.

Общите приходи възлизат на 13,23 млрд. долара спрямо 22,64 млрд. долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още