IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабващото търсене на медикамент срещу Covid накара Pfizer да свие прогнозата си

Компанията планира да започне да предлага "Паксловид" на частни клиенти

10:33 | 14.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на лекарства Pfizer сви прогнозата за годишните си приходи и печалба, след като се съгласи да вземе обратно дози „Паксловид“ от американското правителство на фона на намаляващото търсене, пише Bloomberg.

Цената на акциите на компанията се понижи с около 3,5% в 18:54 ч. местно време в Ню Йорк. От началото на годината до приключването на сесията в петък книжата са загубили около 37% от стойността си. Акциите на Moderna свиха цената си с 4% в резултат на новините.

Pfizer се опитва да се справи с бързия спад на бизнеса си с медикаменти, свързани с Covid-19, а инвентарът на американското правителство пречеше на компанията да генерира повече от своите лекарства, които лекуват от вируса, тъй като досега компанията не ги продаваше в частната система за здравеопазване в САЩ.

Гигантът заяви, че правителството ще върне около 7,9 млн. курса от „Паксловид“ в края на 2023 г. в замяна на кредит за бъдещи курсове от лекарството, които ще бъдат дадени на пациентите на Medicare и Medicaid и на неосигурените. Ходът позволява на Pfizer да започне да продава медикамента на частни купувачи на цена, която анализаторите очакват да бъде по-висока от тази, която правителството е платило.

За цялата година Pfizer очаква приходи между 58 млрд. и 61 млрд. долара, което се оказа под по-ранната прогноза за между 67 млрд. и 70 млрд. долара. Производителят на лекарства каза, че коригираната му печалба ще е 1,45-1,65 долара на акция.

Същевременно Pfizer инициира програма за намаляване на разходите на стойност 3,5 млрд. долара.

Животоспасяващо хапче

Определяно като животоспасяващ, когато беше разрешен за ползване, „Паксловид“ остава първият и най-ефективен избор за лечение на Covid. Лекарството може да достигне цена до 700 долара на пазара на дребно, твърди анализаторът на Morningstar Деймиън Коновър. Pfizer таксува правителството по 530 долара за курс от медикамента.

Когато извънредната здравна ситуация с Covid-19 в САЩ приключи през май, правителството спря да купува повечето лекарства и ваксини за населението, въпреки че продължи да получава доставки за хора, които отговарят на определени критерии. Миналия месец Pfizer започна да продава своите Covid бустери на купувачи на частния пазар на цена от около 120 долара – четири пъти повече, отколкото таксуваше правителството.

В края на миналия месец главният изпълнителен директор Алберт Бурла каза, че не е сигурно кога Pfizer ще може да продава „Паксловид“ в традиционната частна здравна система в САЩ и обясни, че компанията обсъжда въпроса с представители на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още