IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите разходи за разработване на лекарства помрачиха отчета на AstraZeneca

Търсенето на популярни терапии срещу рак като Tagrisso и Lynpraza подхранва ръста на продажбите

11:43 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската фармацевтична компания AstraZeneca отчете по-малка от очакваното печалба на фона на повишените разходи за нови лекарства, съобщава Bloomberg.

Печалбата на компанията е нараснала до 1,45 долара на акция през четвъртото тримесечие, изоставайки от оценките на анализаторите, тъй като разходите за пускане на нови медикаменти като Airsupra са се увеличили.

Главният изпълнителен директор Паскал Сорио се фокусира върху нови области за лечение, след като помогна на компанията да извлече максимални ползи от залога, свързан с лечението на рак.

Търсенето на популярни терапии срещу рак като Tagrisso и Lynpraza подхранва ръста на продажбите, въпреки че в момента има опасения относно успеха на новото лекарство, известно като datopotamab deruxtecan, или Dato-DXd, което беше разработено в сътрудничество с Daiichi Sankyo. Инвеститорите чакат да видят дали лекарството ще получи регулаторно одобрение тази година след смесени резултати от клиничните изследвания.

Astra влезе в надпреварата при лекарствата срещу затлъстяване в края на миналата година със сделка за разработване на експериментално хапче, което все още е в ранен етап на развитие и тестване.

Компанията очаква ръст на печалбата през тази година и увеличение на продажбите. От Bloomberg Intelligence очакват допълнително засилване на насоките за годината, ако резултатите го позволяват.

Базираната в Кеймбридж компания е един от малкото западни производители на лекарства, които се разширяват значително в Китай, като последният пример за това е сделка за закупуване на местен разработчик на клетъчна терапия Gracell Biotechnologies Inc., което позволява на Astra да придобие така наречената CAR-T терапия, която модифицира собствените имунни клетки на пациента за борба с рака.

„Китай се превърна във фундаментална част от нашата индустрия“, каза Сорио в интервю за Bloomberg Television, подчертавайки „огромните иновации“ на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още