IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичната Bristol купува втори конкурент за по-малко от седмица

Компанията придобива RayzeBio за около 4,1 млрд. долара, за да подсили бизнеса си с лекарства срещу рак

16:34 | 26.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичният гигант Bristol Myers Squibb продължава с покупките си в сектора. Във вторник компанията заяви, че купува RayzeBio за около 4,1 млрд. долара, за да подсили бизнеса си с лекарства срещу рак. Това е втората сделка за няколко милиарда долара за производителя за по-малко от седмица, съобщава Ройтерс.

Със сделката с RayzeBio Bristol печели таргетна терапия срещу рак на късен етап на проучване, която използва радиоактивни частици, убиващи туморни клетки. Лекарството, наречено RYZ101 от RayzeBio, е на късен етап на изследване за рядък вид рак на панкреаса.

Bristol Myers обяви в петък, че купува разработчика на лекарство срещу шизофрения Karuna Therapeutics за 14 млрд. долара. Това се случва почти два месеца, след като новоназначеният главен изпълнителен директор Крис Бьорнер пое управлението над компанията.

Двете сделки се случват, докато продажбите на най-популярните лекарства на Bristol Myers – срещу рак на кръвта Revlimid и разредителя за кръв Eliquis, поемат удар от генерична конкуренция, а други по-стари терапии са изправени пред предстояща загуба на патентна защита по-късно през това десетилетие.

Придобиването на RayzeBio “допълнително укрепва възможностите ни за растеж през втората половина на десетилетието и след това“, каза Бьорнер.

Bristol получава достъп и до производствения обект на RayzeBio в Индианаполис, щата Индиана, за радиофармацевтични съединения, който в момента е в процес на изграждане.

Bristol заяви, че ще плати по 62,50 долара за всяка акция на RayzeBio в кеш, което представлява премия от 104% спрямо последната цена на затваряне на акциите. Цената на книжата на RayzeBio се удвои до 60,95 долара в предпазарната търговия.

Радиофармацевтичните терапии са клас лечения на рак, които използват комбинация от молекули, които се прикрепят към тумори, и радиоактивни частици, които убиват специфичните клетки.

Eli Lilly през октомври сключи сделка за 1,4 млрд. долара за закупуване на радиофармацевтичната фирма Point Biopharma.

Придобиването на RayzeBio от Bristol е една от множеството сделки, обявени напоследък в биотехнологичния сектор.

AbbVie наскоро сключи две сделки – за закупуване на разработчика на лекарства Cerevel Therapeutics за 8,7 млрд. долара и производителя на лекарства за рак ImmunoGen за 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още