IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо сме до достъпни и ефикасни терапии за рак?

Класифицирането на смъртоносни заболявания в хронични е ключово за борбата с рака, посочват специалисти

21:12 | 26.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Онкологията се промени напълно в последните 20 години - от прилагането на химиотерапия до молекулярната прицелна терапия днес. Налице е огромен напредък в лечението и диагностиката на рак. Основният проблем е достъпът до онколекарства. Това коментира проф. д-р Кристоф Цилински, медицински директор на Wiener Privatklinik, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Известно е, че има държави от Централна и Югоизточна Европа, които имат ограничени възможности за достъп до медикаменти за рак. Така че работим усилено и на ниво Европейски съюз, за да достигнем до тях и да премахнем тези неравенства в Европа", каза д-р Кристоф Цилински. Той уточни, че с прилагането на подходящия медикамент пациентите живеят по-дълго, а ако не го получат - по-кратко. Живеем в напълно нова епоха на напълно нови методи за лечение на рак, заяви специалистът.

"Ние сме щастливи и имаме привилегията да можем да предложим на пациентите в Австрия най-модерните медикаменти и най-модерните възможности за лечение. Това върви ръка за ръка с диагностиката, която трябва да включва не само образната диагностика, но и молекулярна медицина и патология, защото ние можем да използваме прицелни медикаменти, когато имаме цел, а тя трябва да се определи от съответните изследвания", сподели проф. д-р Цилински.

През последните години от Wiеner Privatklinik влагат значителни инвестиции в качествено и модерно техническо оборудване, разкрива главният изпълнителен директор на Wiener Privatklinik Томас Емб. По негови думи болницата цели да предостави лесен достъп до най-добрата персонализирана медицина.

Според д-р Цилински достъпните и ефикасни терапии за рак вече са факт. "Хубавото е, че можем да превърнем много смъртоносни болести в хронични и всъщност това е целта ни", споделя той.

По негови думи възможността и класифицирането на едно смъртоносно заболяване като хронично е огромна стъпка напред. "Това е нещо, което реално можем да направим. Например, за рака на белия дроб, който е една от водещите причини за смърт в Централна и Югоизточна Европа. Имаме данни, че около 40% от пациентите имат преживяемост над 5 години", каза проф. д-р Кристоф Цилински.

„Най-важното за пациента е да има доверие на лекаря, да се чувства спокоен с него. За пациенти от чужбина правим тази връзка онлайн чрез нашия център за обслужване на пациентите", обясни Емб. 

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още