IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за износ на инсулини и антибиотици за деца се удължава до средата на април

Мярката се удължава за пореден път

17:37 | 30.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Забраната за износ на инсулини и антибиотици за деца се удължава до средата на април. Това предвижда нова заповед на Министерството на здравеопазването, публикувана днес, съобщава БНР.

В документа се подчертава, че в последните месеци продължават да постъпват сигнали от граждани за липса на инсулини в аптечната мрежа, както и на антибиотици, особено лекарствени форми за деца.

Забраната за износ на инсулини и други медикаменти беше въведена от здравните власти през ноември като временна мярка. От здравното министерство коментираха, че това е ограничило броя на подадените сигнали за липса на медикаменти, но не е решило проблема.

Мярката беше удължавана на няколко пъти.

В началото на март зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов съобщи, че ще се надгради системата за електронно проследяване на лекарствата (СЕСПА), така че да осигури постоянен контрол за всяка опаковка от влизането ú в страната през всички икономически оператори до получаването ú от пациента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още