IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма ще опита да удължи летния сезон през септември

Сезонът е по-добър от миналата година, но секторът още не може да стигне нивата преди пандемията

12:17 | 14.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

С рекламна кампания за вътрешния пазар и за съседни пазари - Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Турция, Министерството на туризма ще опита да удължи летния туристически сезон през септември, коментира служебният министър на туризма Илин Димитров пред "Нова телевизия". Времето е хубаво, измества се лятото, мисля, че можем да го постигнем, добави той, допълва БТА. 

Плажовете са чисти, има туристи, настроението е добро и сезонът, макар и кратък, ще бъде по-добър от миналата година, отбеляза още Димитров. Той обаче посочи, че ще има спад - с около 20-25 процента, спрямо 2019 година.

Министър Димитров отбеляза кампанията за промотиране на България и каза, че в тази връзка ще направи и посещения в съседни държави за срещи със своите колеги, което ще помогне и за зимния сезон.

Служебният министър припомни, че вече има възможност ваучерите за храна да бъдат използвани за почивка на Черноморието, което беше прието в Народното събрание. Ваучерите са удобен инструмент, които ще дадат допълнителна възможност за туризма, каза Димитров и припомни, че важат за всяка една туристическа услуга, която е по Закона за туризма - хотелиерство, ресторантьорство, спа процедури.

"Нашата основна идея е да се опитаме да ги направим постоянно", каза той. Според него сумата, отпусната за ваучери, е 1 млрд. лева и изрази надежда за туризъм от тях да отидат между 200 млн. и 300 млн. лева.

Илин Димитров каза, че има три остри проблема, които трябва да се решат - протичането на лятото в условия на здравна криза, разплащането на хотелиерите по украинската програма за бежанци и категоризацията на хотелите. По програмата за украинските бежанци има много забавяния и над 500 жалби от хотелиери са постъпили само за 20 дни, обработени са 90 процента от тях и средствата ще бъдат платени в най-бърз порядък, може би до края на следващата седмица, каза министър Димитров.  

Категоризацията на хотелите е другият проблем, на който ще се търси решение. Там също има забавяне - има 960 преписки за забавяния, обещали сме до края на сезона те да бъдат под сто, каза още Димитров.

Относно случаи със завишени цени на медицинските услуги по Черноморието, Илин Димитров коментира, че е провел среща със здравния министър, ще бъде направена проверка на частните медицински центрове - какво се случва там и по какъв начин ценообразуват. Той каза, че за оставащите дни от сезона ще бъде засилена работата на държавните медицински центрове, за да могат по-адекватно да лекуват. Ще се отпуснат и още няколко линейки за Слънчев бряг и Златни пясъци.

За зимния сезон ще има две ключови думи – „сигурност“ и „предвидимост“, каза министър Илин Димитров. Идеята е от началото до края на туристическата услуга да се уверим, че сме подготвени и да не влизаме в ситуация, в която браншът ни алармира за някакъв проблем, добави той. Миналата година зимният сезон беше много успешен. Надяваме се тази година да продължи тази тенденция, каза Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още